Collecting your jar of hearts..Ville bara säga att bilden är gryyymt söt, blir själv sugen på att ha en liten fölis hemma :>

Skolan

Blir ett kort och otrolgit tråkigt inlägg här, har fullt upp i skolan + inget internet hemma, så kan inte uppdatera bloggen så mkt just nu, hoppas ni förstår :')

Hästens ben - Hältor

Blockhälta innebär att hästen inte kan stödja på ett ben. Den är alltså så halt som en häst kan vara. Detta är en drastisk signal, och givetvis bör man så snabbt som det någonsin är möjligt ta reda på orsaken till den kraftiga hältan.
Hältor graderas från 0 till 5 i skritt och trav, där 0 är en ohalt häst och 5 är blockhalt, det är veterinären som avgör detta. En blockhalt häst kan ha en fraktur eller annan skelettskada men den vanligaste orsaken till blockhälta är att hästen har en hovböld. Du kan läsa om detta lite längre ner, efter att ha läst listan här nedanför som du bör kontrollera från första början

Dessa saker bör du kolla innan du kontaktar veterinären för råd / hjälp osv ;)

1. Kontrollera om hästen har något sår eller någon svullnad som kan ge upphov till hältan. Känn över senpaketet på skenornas baksidor.

2. Känn av benets temperatur och jämför med det friska benets. Känn längs hela benet och var noggrann. En orsak till plötslig hälta kan vara en fraktur någonstans i det skadade benet.

3. Lyft upp hoven och inspektera den noga. Kraftiga hältor från hoven ger oftast en förstärkt puls. 
Hovböld ger också förstärkt puls, vilken man kan känna baktill på utsidan respektive insidan av kotan. Problem i hoven är den vanligaste orsaken till blockhälta som uppträder hastigt. Särskilt farliga är så kallade spiktramp. Om hästen trampat på en spik eller annat vasst föremål så att den såkallade slemsäcken vid strålbenet skadats, kan en allvarlig och svårbotad infektion uppstå. Om ett främmande föremål trängt in i hoven, ska man ta bort det och därefter noga notera dess djup och riktning. Fyll den uppvända hoven med stark Jodopax-lösning som kan gå ner i stickkanalen då föremålet dras ut, men var försiktig - tänk på att hästen kan ha väldigt ont.

4. Kontrollera hästens temperatur. Vissa typer av akuta ledinflammationer kan bland annat ge mycket hög feber. Kontrollera om hästen har några sår som kan tänkas påverka en led. Har hästen nylitgen behandlats med ledinjektion, kan injektionen ha orsakat en bakterieinfektion i leden.
Glöm inte att även ta tempen på din häst när den är frisk, så du vet vad den vanligtvis ligger på - normalt är runt 37.2 - 38.2 grader.

5. Begränsad rörlighet i benet, ofta kombinerad med ”benljud” är tecken på en allvarlig fraktur. Svullnad eller värme över ”senpaketet” kan betyda sengaffelbandskada.

6. Stödbandagera hästen både på det halta och det motsvarande ohalta benet. Det gör man för att hästen inte ska överbelasta det oskadade benet, eftersom det utan bandage är drastiskt mycket kallare än det skadade.

Det finns även mer synliga skador som en häst kan få och här nedanför ser du en lista på de fyra vanligaste anledningarna till hälta.

Hovböld
Hovens horn mjukas upp när det blir blött länge ute och då kan smuts och lera tränga in genom sömhålen och komma långt upp i hoven.
Många hästar som visar lite annorlunda symtom och är halta av och till under en längre period kan vid närmare undersökning visa sig ha en hovböld. En sådan måste lokaliseras ordentligt och skäras upp så att den kan tömmas. Om det inte går att hitta en misstänkt hovböld, kan man genom våtvärmande omslag få den att mogna och därmed blir den lättare att se.

Uppmjukat horn
Andra hästar blir mycket ömfotade när hornet blivit mjukt och uppluckrat. Det åtgärdas genom att hästen skos, vilket man ibland fått göra även på unghästar och andra hästkategorier som inte används i arbete. Hästskorna skyddar nämligen sulan.

Tappskor
Tappskor är en annat vanligt problem som kan dyka upp på hösten. Skorna sugs helt enkelt av i leran och många gånger kan hornet trasas sönder vid avtrampningen. Om det blivit så sprucket att det är svårt att fästa sömmen på ett bra sätt, får man pröva att låta hästen gå barfota en period.

Svamp
Svamp yttrar sig som en slags ojämn kant och sätter sig i kronranden och/eller karleden. Den behandlas genom att man tvättar rent med en mild tvål. Man kan också använda något svamp- och bakteriedödande medel. Observera att man inte ska tvätta med Jodopaxlösning i karleden, det är alltför starkt för den tunna huden där.
Efter noggrann rengöring kan man stryka på kortisonsalva.
Det finns dock även andra orsaker till svamp än fuktig miljö, bland annat stress och foderbyte.

 visitering

Här ovanför ser ni två bilder - den vänstra föreställer en väldigt allvarlig hovböld och på bilden till höger är det en tjej som visiterar hästens ben.Man lär så länge man lever..

Yes, som ni kanske har förstått på mina tidsinställda inlägg har skolan börjat igen *suck* och nu är det naturvetenskapslinjen som gäller för mig, oh jippie. Det är väl ingen höjdare i nuläget men det är ju "bara" tre år att ta sig igenom och många säger ju att gymnasieåren går väldigt snabbt, någonting som jag verkligen hoppas stämmer.
Vi är dock en liten klass på bara 10 personer vilket är både positivt och negativt, det finns ju fördelar med allt men det kanske inte är så kul att gå till skolan om halva klassen är exempelvis magsjuka eller förkylda..!

Är hemma runt fem varje dag och det har blivit ännu senare den här veckan vilket har gjort att jag har "förberett" med tidsinställda inlägg, det har också medfört att jag inte har hunnit svara på era goa kommentarer tyvärr :/
Dock hoppas jag att det blir ändring på detta snart och att vi är "back in buisness" och uppdaterar bloggen så ofta vi hinner, så snart som möjligt.

Slänger in en liten bild också för att det inte ska bli ett helt bildlöst och tråkigt inlägg! (;

 Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Monimill

Monimill

Namn: Monimill
Kön: Sto
Född: 1998
Ras: Varmblodig travare
Mankhöjd: 162 cm
E: Lindy's Crown
U: Lady Hurricane

Monimill är en underbart gosig häst som alltid vill kela och mysa tillsammans med en. Hon är dessutom en underbar rid- och körhäst trots att det märks på hennes galopp att hon är en travare, hon kan helt enkelt inte galoppera, någonting som vi tycker är lite av hennes charm.
År 2006 fick hon ett underbart litet hingstföl vid namn Paradissi och numera står han i träning hos en proffstränare, ev kommer ett inlägg om Paradissi om ett tag.
År 2010 blev Monimill mamma igen, den här gången till ett litet stoföl med Zahara som även hon är iväg nu, dock är hon på bete för tillfället och inte på träning som hennes storebror.
Monimill är en mycket bra mamma och vi hade inga större problem med att avvänja de båda fölen, allting gick nästan helt utan problem vilket var väldigt skönt då vi inte riktigt orkar lägga tiden på att avvänja föl osv.
Monimill är egentligen inte min häst utan hon ägs ju av hela familjen men jag rider henne då och då och hon är verkligen en härlig häst, även om hon inte kan galoppera så är hon otroligt mjuk att rida och hon är mycket uppmärksam för alla signaler och hjälper som man ger henne.

Monimill  Monimill


Harmonie

Harmonie

Namn: Tomtebos Harmonist - "Harmonie"
Kön: Valack
Född: 1996
Ras: Gotlandsruss
Mankhöjd: 126 cm
E: Amiko
U: Papaya

Harmonie är min andra ponny och det var han som jag köpte när jag växte ur Otto. Han har alltid varit lite utav en problemhäst och han var väl egentligen ingen bra barnponny alls.
Han gick inte att lasta, inte att lyfta hovarna på och det gick inte att binda upp honom i stallgången, men det verkade ändå vara någonting med honom som jag fastnade för med tanke på att vi köpte honom samma dag som provridningen ägde rum.
Provridningen gick riktigt dåligt, jag hade ingen kontroll på honom och han försökte ständigt bocka för att få av mig, en underbar ponny var han ju verkligen inte och jag förstår verkligen inte varför vi bestämde oss för att ta hem honom.
Nu i efterhand har vi fått reda på att han har stått i ett brinnande stall som unghäst ilket har gjort honom rädd för att bli uppbunden och vistas i trånga områden.
Han har på senare tid blivit mycket bättre och nu idag fungerar han ju dock enbart som sällskapshäst då jag är för lång för att rida honom och han är inte alltför förtjust i att ha vagn bakom sig vilket har lett till att vi har låtit honom gå och leva livet i hagen. Självklart blir han lika mycket ompysslad som alla andra men det är bara ridningen som han och Otto inte längre deltar i.

Harmonie Harmonie


Mr Barney

Bjuder på en gammal bild som jag fotade på Sandras häst Mr Barney.
(sandraxp.blogg.se heter hennes blogg)

Barney

Basilika

Vet att jag har lovat en film, men eftersom kameran blev glömd hemma så får jag tyvär meddela att filme inte blev av. Har en god nyhet dock, Basilika är bra igen! Efter ha stått och varit halt i ca. 3månader, så är hon äntligen bra, älsklingen. Men, jag antar att jag borde presentera den gamla damen som har utvecklat mig som ryttare väldigt långt.

Basilika är ett SWB sto född 1987 som jag började rida på lektion i augusti 2010. Jag kände att jag ville prova någon ny, eftersom att jag efter min tidigare favorithäst, Aiga, ridit lite olika hästar utan att rikigt "fastna" för dom.
Så min ridlärare, och ägare till ridskolan, Lotta, föreslog Basilika. Efter den där, först alektion, blev jag fast. Jag hade aldrig, någonsin, suttit på en så mjuk galopp, och Basilika var, trott att hon är gammal, väldigt mjukt och följsam. Så jag började rida henne varje lektion, frams till då, för ungefär 3 till 4 månader sen, hon blev skadad.
Hon sträckte halsen och blev halt efter ha fastnat med en sko i hagen, och sedan började det där, rida olika hstar, inte ha något direkt önskemål att rida igen. Jag red dom hästar som behövde gå, och startade dom hästar jag ridit senast inom grenen på klubbtävlingarna. Tyvär hann jag bara starta en porgramridning innan hon  blev halt, om jag minns rätt så landade vi på en kanske, 60%. Långt ifrån fantastiskt, men för en ridskoleryttare för en 22år gammal häst så är det rätt fräckt, tycker jag! (: Jag vet att jag är långt ifrån både duktig, eller fullärd, men jag försöker och gör mitt bästa!

Men nu är då, min älskling bra igen, och jag har planerat in en L:C1 på nästa programridning, den 4/9. Ni lär få höra mer om den gamla damen fårn min sida, dom dagar jag kommer blogga. Ska se om kameran kommer med nästa lektion, om inte annat så lär den göra det på programridningen! (:Otto

Otto

Namn: Otto
Kön: Valack
Född: 1995
Ras: Shetlandsponny
Mankhöjd: 107 cm
E: Okänd
U: Okänd

Otto är för mig en väldigt speciell ponny då han faktiskt var min allra första egna. Jag fick honom när jag var fyra år gammal och då köpte vi honom från en ridskola som han inte fick plats hos. Eftersom han är lika gammal som mig har det alltid varit lätt att veta hur gammal han har varit genom alla tider och han är nu alltså en sextonårig liten shettis som bara lever livet hemma hos oss.
Under vissa delar av året går han som lektionshäst på ridskolan vilket han verkar tycka är roligt, lite omväxling blir det åtminstone mot att bara gå i hagen.
När han är hemma händer det att vi kör honom någon gång ibland, trots att han är ganska lat och inte så förtjust i det längre. Hans busiga humör har han dock alltid kvar och han är inte sen med att sparka bakut om han tycker att man manar på honom för mycket.
Otto är en helmysig häst som - precis som många andra ponnyer - kan äta nästan vad som helst. När jag var mindre brukade han alltid få wienerbröd av mig bara för att jag enbart gillade krämen i mitten, och han åt med glatt humör. Nu har jag ju dock insett att det är massa socker osv i de, men jag kan tänka mig att han verkligen trivdes under den tiden då han fick allt gott. 

Otto Otto


Bulinka

Bulinka

Namn: Bulinka
Kön: Sto
Född: 1999
Ras: Angloarab
Mankhöjd: 166 cm
E: Harnas
U: Burna

Bulinka är mitt angloarabiska fullblod som jag köpte sommaren 2008, hon har alltså varit i min ägo i lite mer än tre år. Hon är min första riktiga ridhäst och hon var den som jag fick när jag hade växt ifrån mitt gotlandsruss Harmonie (information om honom kommer självklart i ett senare inlägg.)
I början ville jag inte erkänna det för mig själv, men jag visste att Blinka (som hon kallas) var en häst som var både för stor och för stark för mig och jag ramlade av några gånger innan jag visste hur jag skulle göra för att få henne att lyssna på mina hjälper. En envis häst är vad hon är och jag grät många tårar när det inte gick som jag ville, jag var ju van vid att rida på en liten ponny som inte alls var lika stor och stark.
Trots mina deppiga stunder insåg jag dock att det var en fantastisk häst - provritten hade ju gått kanon, så varför skulle det inte fungera att rida henne hemma?
Den frågan ställde jag mig själv många gånger och nu har jag insett att jag förmodligen var rädd. Jag trodde inte på mig själv och jag litade inte på att jag visste hur hon skulle hanteras.
När Blinka kom till oss var hon utbildad LB/LB men hon var dock inte speciellt förtjust i att hoppa, någonting som märktes under första passet på ridbanan då vi skulle hoppa. Hon vek hela tiden av innan hindret och om man väl lyckades komma över kunde hon börja bocka och sparka bakut, suck vilken drömhäst hon var.
Efter tiden blev hon dock bättre och jag började enbart rida henne ute i skogen eller i den stora hästhagen där vi så småningom satte upp låga hinder på ca 50 cm. Efter ett tag märkte vi att hon hoppade med nöje och kanske var det själva grejen med att vara på ridbanan som hon inte tyckte om.
Idag är hon en helt fantastisk ridhäst och hon gör verkligen allt som man ber om. Hon är dessutom otroligt social och hon älskar att komma fram till en i hagen och bara mysa, en perfekt förstahäst var hon kanske inte, men för mig är hon just nu en perfekt ridhäst.

Bulinka Bulinka


Mina hästar

Då det verkar som att många har velat veta mer om mina hästar IRL har jag valt att skriva ett eget, personligt inlägg om varje häst, självklart med bilder och lite information om hur länge hästen har varit i min/min familjs ägo osv.
Jag börjar imorgon då jag måste fixa iordning med all text och bilder, och det ska bli kul att se om ni kommenterar lite om vad ni tycker och tänker när ni läser om mina älsklingar! :')

Bjuder dock på en bild ni har sett förut bara för att det inte ska bli ett tråkigt, bildlöst inlägg ;)

Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Tillfällig Design

Hej igen,
Long time, no see people!
Tänkte bara meddela att jag arbetra på en ny bloggdesign, nuvarande endast tillfällig.
Även att, ridningen för min del komme rigång igen på lördag, då pappa lovat att filma.
Tänkte då presentera mig lite mer då, och även berätta hur passet gått osv osv.

HV Polo Sosa

Tänkte bara visa en bild på mina nuvarande ridbyxor, HV Polo Sosa.
Grymt sköna ridbyxor som finns att köpa på Hööks för 1499 kr.
De på bilden här är dock bruna och mina är svarta, men det är väldigt svårt att hitta bilder på de svarta - och eftersom jag inte har fotat mina egna - så får det bli den här bilden så länge ;)


HV PoloVill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Zakynthos

Yes kära läsare, nu kommer väl äntligen ett bildbombat inlägg från min resa på den underbara grekiska ön Zakynthos. Har du inte varit där eller funderar du på att åka dit så är det en ö som jag verkligen rekommenderar att åka till. Det finns fantastiskt många saker att titta på och vi åkte dessutom en heldags båttur runt hela ön där vi fick se massa olika saker.
Jag kommer lägga upp en del bilder här och jag skriver antagligen lite information under varje bild om vad bilden föreställer och så vidare! :)

Grekland

Utsikten från vårat hotellrum. Vi hade ca 40 meter till det fantastiskt varma havet! :)

Grekland

En snabb digital-kamera bild på maten vi åt första kvällen. En underbar kycklingrätt med philadelphia och citron.
Dock ska man tänka på att inte äta alltför mycket sallad när man är utomlands för det kan vara så att de slarvar med hyigenen och sist min mamma var ute blev hennes kompis magsjuk av en sallad, så tänk er för! (;

Grekland

Inte den bästa bilden sedd ur fotografisk synvinkel, men den visar i alla fall vilka platser vi besökte/stannade vid under våran båtresa.

Grekland

Ett vackert skepp som vi såg på vägen ut från hamnen, var ju självklart tvungen att fota! ;)

Grekland

Grekland

Grekland

Här är några av bilderna på de fantastiska "Blue Caves". Grottorna kallas så enbart på grund av att vattnen i de är så otroligt blått och det är en häftig syn att se att vattnet vid grottorna har en sådan färg medan det genast blir mörkare utanför dem.

Grekland

Grekland

Här kommer två bilder från "Shipwreck" en liten vik eller vad man ska kalla det där ett skepp år 1980 gick på grund och övergavs. Som ni ser är skeppet i mitten övertäckt av sand och det var riktigt häftigt att se det stå där, bara mitt i sanden som att någon hade släppt ner det där för hand.
Rekommenderar er verkligen att titta på det här stället om ni får chansen, går enbart att komma till stranden via båt dock, så den sjösjuke kanske får ta sig landvägen till bergen där det finns en "utkiksplats" ner på skeppet.

Grekland

Här ser man det otroligt häftiga "Face of Poseidon". Det sägs vara havsguden Poseidons ansikte som tittar ner i vattnet och som ni ser finns det både en näsa, en mun och något otydliga ögon. Upptäcktes av några fiskare som stannade till i grottan för att fiska.

Grekland

Agalas caves.

Grekland

Grekland

Här ser ni också det sista vi såg på våran båtrunda, den berömda "Turtle Island" där öns sköldpaddor föds och lever. Då vädret inte riktigt tillät fick vi inte åka in i själva viken där sköldpaddorna fanns (det är den delen på den nedersta bilden, man svänger in precis innan den långa "saken" som sticker ut i vattnet där).

Grekland

Grekland

Dagen efter båtturen bjöd Poseidon på riktiga vågor och det blev en härlig dag i havet på luftmadrasserna.
På den understa bilden ser ni dessutom mig och det är faktiskt den första bilden på mig på den här bloggen ;)

Grekland

Grekland

Grekland

Grekland

Grekland

Grekland

Efter en lång promenad på ca 6 km kom vi upp till toppen på öns näst högsta punkt. Blev ett besök på Skopos (kyrkan) och utsikten var verkligen värd den tid det tog att bestiga "berget". På vägen upp fick vi dessutom besök av lite söta getter som följde med oss en bit, gullepluttar - hihi!
Träffade också en man som inte pratade någon engelska alls knappt, han hade däremot sin söta hund med sig som trivdes med att skutta omkring på murarna till de gamla klosterruinerna som förstördes av en jordbävning för några år sedan.
Efter att ha varit på toppen ett tag började vår 6 km tur ner igen och man var inte lite trött i benen när man nådde hotellet igen.

Grekland

Grekland

Hehe skoj i vattnet :)

Grekland

Grekland

Grekland

Grekland

En otroligt rolig dag var torsdagen då vi hyrde jet-ski och åkte ut med. Hehe vi kom upp i en hastighet på nästan 60 miles/hour vilket motsvarar drygt 80 km/h. Haha minnesvärt och galet roligt :)

Grekland

Tyvärr fick veckan ett väldigt tråkigt slut under näst sista dagen då en död havssköldpadda spolades upp på våran strand. Stackaren hade fastnat i en fiskelina och sedan dött av att kroken hade kommit långt ner i magen och förstört.
Han var bara ca 10-20 år gammal och med tanke på att de kan bli över 100 år var det hemskt att se stackaren som i stort sett bara var en bebis på femtio kilo.

Grekland

Sista dagen med en underbart god frukost!

Grekland

Och så var man påväg hem igen efter en underbar vecka med massa sol och bad och häftiga upplevelser :)


If wishes were horses...

Shield - Josefine ©

Har suttit en stund och kollat igenom bilder från gamla datorn och hittade den här gamla godingen som jag gjorde någon gång i början av 2010. Kände bara för att visa den för er då jag - åtminstone då jag gjorde den - var fruktansvärt nöjd med vad jag hade knepat ihop med hjälp av photoshop och lite inspirerande tankar i hjärnan.


Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Hästtidningar

För er som vill lära er mer om olika saker inom hästvärlden rekommenderar jag
er verkligen att köpa hästtidningar och läsa! Man kan lära sig otroligt mycket -
åtminstone teoretiskt - av att läsa tidningar och dessutom är det ju ett bra tidsfördriv
om man inte har någonting annat att göra.

Som ni antagligen har sett i alla affärer finns det ju väldigt många olika tidningar
att välja mellan, och jag tänkte här skriva en liten text om vilka tidningar som jag
läser och lite sådant.

Min favorit när det gäller hästtidningar måste nog helt klart bli Hästmagazinet. Det
är en tidning med mycket - och bra - information och de har ofta olika sorters teman
som sedan följer i flera nummer. I ett av numrena nyligen hade de till exempel lite
olika tips på hur man ska göra för att förbättra sin sits och massa annat.
Hästmagazinet är en tidning som jag verkligen rekommenderar och enligt mig är den
både prisvärd och intressant, dessutom är jag prenumerant så jag får tidningen direkt
hem i brevlådan, tummen upp! :)

En annan tidning som jag läser då och då är Hästfocus och det var senast idag som
jag köpte ett nummer av den tidningen. Det som intresserade mig den här gången var
att man kunde läsa om naturlig dressyr - en slags "blandning" mellan vanlig dressyr
och national horsemanship. Det fanns även med tre övningar som man kan pröva på
sin häst och jag hoppas att tidningen blir läsvärd för övrigt också.

Det är de två tidningarna som jag läser allra mest men jag har även några andra
favoriter och tidningen "Ridsport" är en av de.
Andra tidningar som jag också kan rekommendera med gott samvete är Lucky Rider
för den westernintresserade, Hippson, Equipage, Stallmagasinet och även
Ponnymagazinet för de som rider på ponnys.

Har du någon favorittidning? Isåfall, vilken då?

   Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Rycka manen

Om man vill ha en häst med prydlig man kan man rycka den och sedan "forma till den" med en sax.
Man tvinnar då en slinga av hästens man runt fingret och sedan "rycker" man loss den.
Man bör dock vara försiktig eftersom vissa hästar kan tycka att det gör ont och är obehagligt, medan andra inte bryr sig speciellt mycket över huvud taget.

Jag  rycker själv manen väldigt sällan då jag föredrar att klippa den snygg då det inte sliter så mycket på vare sig tagel eller fingrar, vilket enligt mig är positivt. Dock kan manen vara både tjock och ojämn och i vissa fall är det lättare att rycka den lite först för att få den lite mer "välansad" innan man klipper till det sista.
Vissa föredrar ju också att ha lång man på sina hästar och det tycker jag också är väldigt fint, dock blir det inte riktigt lika snyggt om man vill knoppa manen eftersom knopparna kan bli både stora och väldigt ojämna.


Här får du några tips på hur du ska göra för att lättare kunna rycka manen.
  • Börja med att se till att manen är ren och genomborstad.
  • När du har rengjort manen, börja försiktigt rycka några hårstrån för att se hästens reaktion.
  • Ett tips kan vara att dra hårstråna uppåt istället för neråt, då lossnar de enklare.
  • Om hästen visar tecken på irritation eller att det gör ont, undvik att rycka hela manen på en gång.
  • Det är också lättare att rycka när hästen är varm.

  


Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Hästens ben - Skador

Tänk om du är påväg till stallet, du ser fram emot en härlig ridtur.
Då ser du det, hästens ena ben är varmt och svullet och du vet inte riktigt
vad du ska göra. 
Om hästens ben är svullet eller varmt och du inte kan se orsaken beror det ofta
på ett litet inflammerat sår. Det är ofta så litet att det är svårt att hitta. Ifall hästen
går i en lerig hage finns riskerna att bakterierna i leran orsakar inflammationer i
små sår på benen.
Det viktigaste om hästens ben är svullet eller varmt är att du visiterar hästen dagligen 
så du skaffar en uppfattning om vad som är fel eller om det bara visar sig vara någon
form av defekt på hästens ben som alltid finns där / inte gör några förändringar på
hästens fysik eller mentala hälsa..
Om du är det minsta osäker eller om det verkar vara allvarligt ska du inte tveka med
att ringa veterinären. Det är mycket bättre att du ringer en gång för mycket än en gång för lite.
Det underlättar för veterinären om du vet exakt var skadan sitter.

Vanliga orsaker kan vara en vrickning kan vara en orsak till att hästens ben är svullet/varmt.
När hästen trampar fel kan den vricka sina leder, oftast de nedersta lederne på benet.
Hästens ben blir då ofta svullet, ömt och hästen kan även bli halt.
Har hästen ett sår men ingen feber och inte haltar i skritt rengör ordentligt och led den en stund för att se om svullnaden går ner, om benet är svullet har såret blivit inflammerat.
Tvätta då med ett antibakteriellt medel som tex Jodopax eller sprit. Du kan även behöva lägga på ett bandage men tänk då på att inte föra in fler bakterier i såret och linda heller inte för hårt eller för löst, fråga någon om du är osäker på hur du ska göra.

Lymfangit är en inflammation i lymfkärlen i benet, tex pga en sårskada eller mugg.
Benet är då ofta väldigt svullet men hästen har inte alltid feber. Lymfangit kan bli kroniskt men om man behandlas det snabbt blir det oftast bra igen. Man kan minska riskerna genom mycket rörelse, massage och stallbandage.
Det är olika hur hästar drabbas av lymfangit.
Vet du att du har en känslig häst lägg gärna ett antibakteriellt bandage om den har ett sår.

En galla är en svullnad i en led eller i en senskida, de kan både vara hårda och mjuka. Om din häst har fått en galla kan det vara bra att kontakta veterinären för att få råd.
Det är inte akut men gör det innan du vet om du ska rida eller inte, är du osäker så rid inte.
Det är viktigt att visitera hästen dagligen så märker man lättare när något är fel. En del hästar har gallor som är där hela tiden. Det kan vara en gammal skada som har läkt eller en galla som inte påverkar hästen.
Det är också bra att veta att veta att gamla hästar kan svullna i bakbenen om de inte rör på sig och det är inget allvarligt utan beror mest på dålig cirkulation.

Överben kan bero på en felaktig anatomi (kroppsbyggnad), ett exempel är en förskjutning. Då förstärker kroppen med ben under framknät på skenbenets insida. En annan anledning kan vara överbelastning, att hästen sparkar sig själv eller blir sparkad. En inflammation uppstår då i benhinnan som bygger på  med mer ben. Det går snabbt och från en dag till en annan kan det vara riktigt stort.
Du motverkar processen genom att kyla benet. Be en veterinär titta på hästen.
Hästen kan behöva antiinflammatorisk medicin om den har ont. I vissa fall som är överbenet trycker på gaffelbandfet kan man behöva operera.Bra att ha i stallet:
¤ Bomull på rulle
¤ Antibakteriell sårtvätt, tex jodopax eller sprit.
¤ Sårkompresser, tex Animalintex
¤ Bred gasbinda eller självhäftande linda att hålla fast sårkompresser med.
¤ Tjocka stora paddar, ska gärna gå runt benet mer än ett varv.
¤ Breda oelastiska lindor, tex fleece eller bomull.En del av texten finns även på agrias hemsida där ni kan läsa mer om skador och bekymmer med era hästar.

  

På bilderna här ser ni längst till vänster en häst som har fått en kalla på ett knä,
det sticker ut en del och när de är i den storleken är de ganska lätta att upptäcka.

I mitten är det en häst som har överben och som ni ser sticker det ut en liten "tagg"
under den röd/rosa texten och det är själva överbenet som ni ser där.

På bilden längst till höger finns också en bild på ett stallapotek som kan vara väldigt
bra att ha i stallet om olyckan skulle vara framme.Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Ridbanan - bokstäver

Ett tips som jag tänkte dela med mig av är hur man snabbt och "enkelt" kan
lära sig att komm ihåg bokstäverna runt en ridbana. Självklart finns det olika
stora ridbanor med olika antal bokstäver osv, men här får ni i alla fall ett tips
på hur man kan göra sig för att lära sig bokstäverna.

"All King Edwards Horses Carried Many Brave Fighers."

Man tar alltså bara den första bokstaven i varje ord och då får man
ihop själv ridbanans "bokstavsordning" i höger varv, man utgår alltså ifrån A
och går sedan åt höger så ser man lätt att det stämmer.

Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Foder

Våra tama hästar måste både kraftfoder och i vissa fall till och med tilläggsfoder för att orka arbeta varje dag. Men för att kunna fodra rätt måste man veta en hel del saker om både hästar och foder. Det är en riktig balansgång att fodra sin häst rätt och man måste vara noggrann med mängderna mat, det bästa är att hålla det hela enkelt och inte krångla till allt för mycket.

När man fodrar finns det olika saker man bör tänka på och jag har radat upp några av de viktigaste på en lista här nedanför. De här sakerna kan också vara bra att tänka på när man planerar en hästs foderstat utanför storlek och fysisk kondition.

* Att ge små fodergivor flera gånger om dagen är bättre än att ge stora men få gånger. Helst mer än tre gånger om dagen ska en häst som är relativt mycket fysisk aktiv fodras.

* Att minst hälften av hästens hela fodermängd ska bestå av hö. Detta är för att magen ska fungera på rätt sätt och för att hästen ska må bättre.

* Man ska tänka på att inte rida hästen alltför snart efter att den har ätit. Man bör vänta i minst två timmar efter utfodringen med att rida.

* Fodra regelbundet! Brukar du fodra morgon vid kl sju, middag vid kl tolv, eftermiddag runt kl fem och kväll vid kl nio - följ det! Det är bättre för hästen om den får äta på någorlunda regelbundna tider.


Fodret delas oftast in i tre stora grupper: basfoder, kraftfoder och tilläggsfoder.

Basfodret
lägger grunden för hästens fodring. Basfodret består vanligen av gräs, hö, halm eller hösilage.

Gräset får hästen i sig ute under de varma årstiderna. Under sommaren behöver din häst därför inte lika mycket hö eller hösilage. På sommarbetet klarar den sig på bara gräs om den inte rids alls, annars får man ge kraftfoder.

Höet ska vara av bra kvalitet. Det ska lukta gott och ha en fin, grön färg. Höet ska såklart inte damma och det får själklart inte innehålla mögel! Om det finns mögel på någon bal måste du kasta hela, eftersom de allra flesta mögelbakterierna sprids över hela höbalen.

Hösilage är konserverat gräs och även här gäller det att inget mögel får finnas och färgen ska vara grön.

Halm ges väldigt sällan som foder, men det är bra att använda halm som strö för tunna hästar eftersom de också kan äta av det. Om hästen gärna biter på staketstolparna i hagen och det inte finns så mycket bete kan man också ge den en tuss halm att plocka med eftersom det håller hästen sysselsatt under längre perioder.


Kraftfoder ger man allra främst till hästar som arbetar. Havre, fibergi, korn och pellets är olika exempel på kraftfoder.

Havre är ett kraftfoder med hög proteinhalt, som ger pigg häst. Att dra ner på havren kan vara lämpligt om hästen är alltför pigg. Man brukar ofta ge travhästar havre för att de ska orka med att prestera även efter påfrestande resor osv.

Fibergi är liksom pellets en färdig foderblandning. Fibergi har ofta en något fuktig konistens och är därför bra till hosthästar, eller hästar med andra allergiska besvär.

Korn ges mestadels till hästar som blir för pigga av havre, men som blir för tunna av att vara utan. Korn kan antingen ges krossad eller hel, men är allra bäst krossad. Vill man kan man gärna ge hästen en blandning av korn och havre.

Pellets innehåller vitaminer och mineraler men även andra viktiga ämnen hästen behöver. De är visserligen ganska dyra, men du slipper köpa en massa olika tilläggsfoder om du fodrar med pellets.


Till gruppen tilläggsfoder hör bl a betfor, kli, mineraler och vitaminer.

Betfor har ett högt energi- och fiberinnehåll. Innan man ger hästen betfor måste den blötläggas i några timmar eftersom den annars sväller i hästens strupe. Då dricker hästen vatten och riskerar att kvävas! Man ska lägga betforn i blöt mellan 4-12 timmar, inte längre tid och inte kortare tid.

Kli innehåller mycket fibrer. Det dammar lätt, så därför måste det blötas ordentligt innan fodringen för att inte orsaka hosta eller andra besvär i hästens luftvägar.

Mineraler och vitaminer finns både flytande och som pulver. Vitaminerna är speciellt viktiga för föl, unghästar och dräktiga ston men kan även behövas för att tävlingshästar eller vanliga sällskapshästar ska må bra.

Melass liknar kladdig sirap. Det smakar sött, och många hästar älskar det. Det finns dock de hästar som även hatar det, sötman gillar de helt enkelt inte. En nackdel med melass är att den kan jäsa om den stått för länge, och då kan hästen inte äta den.

Salt är också mycket viktigt för alla hästar. Det bästa är att hästen alltid får ha fri tillgång till salt. Om hästen lätt äter upp saltstenen under en kort tid kan man ge hästen några teskedar salt i fodret.
Vill ni få fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Mugg

Mugg är en hudinflammation i karleden på hästen som beror på en sårinfektion. Huden i karleden är tunn och känslig och hålls den inte ren uppstår lätt småsår.

Symptomen av mugg är vara många.
Sårskorpor i karleden, värme, svullnad, rodnad, ömhet, hälta är de mest utmärkande.
Det säkraste tecknet på mugg är sårskorpor i karleden, ibland uppstår värme och svullnad på grund av att infektionen sprider sig.

Huden är ett skydd mot oönskade organismer, men skyddet kan brytas om huden blir fuktig och/eller sårig. Den fuktiga skadade huden blir lätt infekterad av bakterier.
Följder av mugg
Om mugg inte behandlas i tid, kan den sprida sig. Om den sprider sig uppåt och drabbar huden på skenbenet, kallas det rasp. En vanlig komplikation är lymfangit. Lymfangit innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar normalt bort vätska från vävnaderna. Vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta. Då samlas vätska i hästens ben som sväller kraftigt. Tillståndet kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid.

Det kan gå så långt att hästen blir halt av muggen, på grund av att det gör ont i såren och att huden spänner av svullnaden. Så länge hästen inte har ont eller visar hälta så är det bara bra om den får röra på sig som vanligt. Är hästen svullen, brukar svullnaden gå ner när hästen får röra på sig. Om hästen har ont och haltar har det gått så pass långt att du borde ha kontaktat veterinär.


Häststens hovskägg är till för att skydda karleden mot smuts och fukt. Vissa hästar har mycket hovskägg och har därför bättre skydd.

Många hästägare klipper bort hovskägget på sin häst för att de tycker att det är lättare att hålla rent i karleden och för att en välfriserad häst ger ett bättre intryck. Men det är en smaksak. Antingen låter man hovskägget vara kvar för att skydda, eller så klipper man bort det och håller rent själv. Vad man än väljer så är det viktigt att varje dag känna efter mugg i karleden. Det kan vara bra att veta att tecknade ben, det vill säga vita ben, är extra känsliga för mugg.

God hygien i boxen är viktigt för att hästen inte ska få mugg. Boxen bör bli rengjord ordentligt minst en gång om dagen om hästen går i hage på dagarna och minst två gånger dagligen om den står inne hela dagen, till exempel på grund av boxvila ordinerat av veterinär.

En allergisk reaktion från foder eller strö kan ge upphov till mugg. Det kan vara svårt att förutspå, men är bra att veta om man inte hittar någon annan orsak. Oftast visar sig allergiska reaktioner på flera sätt.


Vad hästen används till har ingenting med mugg att göra. Hästen kan till exempel inte få mugg för att den rids för mycket. Däremot kan boots vara en orsak till mugg. Det kommer lätt in grus och sand som gör att hästen får skavsår i karlederna. Gruset och sanden smutsar ner skavsåret och mugg uppstår då lätt eftersom såren infekteras.

Det finns några punkter att tänka på för att förebygga mugg:
Håll karlederna rena.
Spola gärna av leriga ben.
Försök att hålla hagarna lerfria.
Spola av benen om hästen gått på saltat underlag.
Mocka minst en gång om dagen.
Kontrollera att hästen inte får skav av benskydd, till exempel boots.


Även egen behandling av mugg finns:
Tvätta med en mild parfymfri tvål, till exempel Lactacyd, och mjuka upp sårskorporna så att de trillar av medan du tvättar. Eftersom bakterierna sitter under skorpan är det viktigt att skorporna trillar bort så att man kan tvätta under. Var noga med att skölja bort all tvål.
Torka försiktigt men noggrant med något mjukt och rent, förslagsvis en handduk.
Smörj in den torra karleden med en mjukgörande salva, till exempel salicylsyrevaselin (finns att köpa på apoteket). Vanlig matolja fungerar också bra!
Om muggen inte blir bättre efter tre dagars behandling och/eller blir sämre kan det vara bra att börja tvätta med Hexocil som är ett desinficerande schampo. Följ anvisningarna på förpackningen.
Om det inte går över då bör du ringa veterinären som gör en undersökning och behandlar hästens problem.

Vill ni få fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Ridsportförbundet

En sida som är väldigt bra och som jag vill tipsa om är Svenska
Ridsportförbundets hemsida. Där finns det maaassa nyttigt att
läsa och man kan lära sig hur mycket som helst när man är inne
där.

Vill du spela lite olika spel så finns också det, och det är faktiskt
en del saker som kan vara riktigt bra att kunna.

Så kika in på http://www.ridsport.se/spel/ och lär dig massa
intressant och roligt! :)

Grekland

Ville bara säga att bloggen blir lite oaktiv i en vecka då jag ska åka
till Grekland tillsammans med familjen!
Dock har jag fixat några tidsinställda inlägg så bloggen kommer inte
att vara helt off, men då vet ni åtminstone varför jag inte svarar på
kommentarer osv.

Här kommer en liten bild på stället vi ska till, ser rätt gött ut!

Ha det bra hemma i Sverige eller var ni nu är! :)
/ JosefineHV Polo

Har kikat lite på HV Polo's hemsida och har faktiskt hittat en hel
hög med snygga saker som inte vore helt fel att köpa, vem vet -
snart kanske jag har klickat hem några intressanta saker.

Finns det något här som du skulle kunna tänka dig? Finns
det något som du inte tycker om alls?

Vill ni få fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Fång

Fång är en sjukdom som drabbar många hästar varje år och är vanligast under
betessäsongen maj – september men förekommer året om. Det finns många som
inte vet speciellt mycket om sjukdomen och med tanke på att man bör underlätta
en fångsjuk hästs situation så snabbt som möjligt, kan det vara bra att läsa igenom
texten här nedanför och försöka få det att fastna på minnet. 

Fång är en mag- och tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i
hästens hovar. Lamellagret förbinder hovkapseln med hovbenet och är det lager som
hela hästens tyngd är upphängd i hovkapseln.
Det kan även leda till hovbensrotation.

Vid en hovbensrotation roterar hovbenet oftast framåt i förhållande till hovkapseln, dock
kan det förekomma att det roterar åt sidan på hästar med kraftigt avvikande benställning.
Hovbenet behåller dock fortfarande ett relativt normalt samband med hovkapseln i den
övre delen av hoven.
Dessa lägesförändringar är mycket smärtsamma och kan liknas med en ”blånagel ” som vi
människor kan få. Problemet är dock att en häst måste belasta sin "blånagel." 

De vanligaste symptomen kan du se här nedanför:
Rörelsestörning – stel, rör sig ovilligt, belastar ogärna framhovarna.
Hög puls i hovarna
Ökad värme i hov och kronrand
Svullen kronrand
Svårt att vända på snäv volt
Dubbelslående steg ( sätter ner trakten först )
Hästen brukar också luta hela kroppen bakåt (bild längst ner), för att inte belasta
frambenen för mycket.


Om man misstänker att hästen har fått fång skall man så fort som möjligt hjälpa den.
· Ställ hästen på strikt boxvila, gärna på tjock spånbädd.
· Tillkalla veterinär som kan hjälpa dig ställa diagnos och ge hästen smärtstillande.
· Behandla orsaken
· Ge endast grovfoder, gärna högt placerat i ett hönät eller dylikt. Var försiktig med foderbyten.
· Undvik transport av hästen
· Om hästen är nyskodd eller skodd med sula – ta av skorna om det är möjligt.
Gör inga andra åtgärder på hovarna.
· Gör det så bekvämt som möjligt för hästen, kyl ben och hovar, ställ dem på dynor av
skumplast eller styren.


Låt hästen stå i cirka 10 dagar, även om symptomen avtar. Har hästen fortfarande
symptom efter 10 dagar har med stor sannolikhet en lägesförändring av hovbenet
skett i hovarna. Det finns i dag inget känt sätt att förhindra utvecklingen. Antingen
avtar problemet eller så får hästen en lägesförändring.

Om hästen har kvarstående symptom efter cirka 10 dagar bör hovarna röntgas. Utifrån
röntgenbilderna kan en skicklig hovslagare vidta åtgärder för att hjälpa hästen att återfå
ett friskt samband mellan hovben och hovkapsel.

En undersökning + behandling brukar gå till som här nedan:
· Hästägarens uppfattning om sjukdomshistoria gås igenom.
· Hästens status kontrolleras. Man går igenom puls, kronränder, visitertångömhet, lamellhorn
och sulhorn.
· Man gör en röntgenanalys av hovbenen och utifrån den information man sammanställt fattar
vi beslut om åtgärd. Hästen får åka hem på strikt boxvila.
· Fem veckor senare kommer hästen tillbaka på ett återbesök då man går igenom hästens
status igen och vidtar eventuella nödvändiga fortsatta åtgärder.
· Ytterligare fem veckor senare kan oftast hovslagaren hemma verka hästen.
· Efter ytterligare fem veckor brukar hästen få komma tillbaka på ett sista återbesök och
slutkontroll. Man går igenom igångsättning och rehabilitering. Ordinarie hovslagare får
information om fortsatt skötsel av hästens hovar.


Hästen ska stå på boxvila inomhus de första fem veckorna. Resterande tio veckor kan
hästen stå i en utebox dagtid under förutsättning att det inte är lerigt och blött ute.
Under denna femtonveckorsperiod rekommenderar man att hästen inte har några skor, vilket
har visat sig minska risken för komplikationer och smärtbilden avtar snabbare. Hästen får ett
gott understöd av ett mjukt underlag. Genom att den står inne, helst på spån, torkar hästens
egen sula och ger ett stabilt naturligt understöd. Under perioden kommer hästen att ha symptom
och ont i hovarna men det avtar med tiden.

Är hästen inte symptomfri efter femton veckor och ett normalt samband mellan hovben och
hovkapsel ej erhållits är prognosen för att hästen ska återgå till normalt sämre.

Drygt 80% av alla hästar som drabbas av fång kan botas och återgå till normalt arbeta igen,
resterande 20% kan få komplikationer med snedställda ben osv och det kan leda till avlivning.

Då ponnyer är mycket känsliga för att "äta upp sig" bör man tänka på att inte låta de äta alltför
kraftigt bete på somrarna. Munkorg eller ett lättare bete brukar förhindra ponnyer från att få fång. Vill ni få fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Bloglovin'Vill du att vi ska följa varandra via bloglovin'? Mejla när du har lagt till våran
blogg så lägger vi till dig också! Tänk dock på att det inte är speciellt roligt att
ha massa på bloglovin' som aldrig kikar in, så är du seriöst intresserad och
kommenterar och kikar in lite då kan du göra dig besväret, annars känns
det bara onödigt! (;

No hour of life is wasted that is spent in the saddle

Häst fotad på VORF

Tipspromenad till häst

Du behöver: Stallkompisar som känner till ridslingorna i närheten av stallet/ridskolan,
papper, penna, tejp/häftstift eller liknande och tålamod!

Tidsåtgång: Beror på vem som är snabbast, finns ingen begränsning.

Hur gör man: Tanken är enkel. Du och dina stallkamrater får varsitt nummer och skriver
sedan varsin tipsrundefråga. Den som fick nummer 1 skriver 1 längst upp på lappen osv.
Dessa frågor kan nu handla om vad som helst, men det roligaste är ju om de har med ridsport
att göra eftersom ni sedan ska rida runt för att hitta frågorna.

Det viktiga är följande: Samtliga frågor ska nu placeras  ut i all hemlighet på era ridslingor.
Alla sätter upp sin fråga på ett ställe där den inte  syns allt för bra.
Man delar sedan ut tipsrundelappar där man kan skriva i svar och namn såklart.
Sedan har man  helt enkelt med sig denna + penna när man rider ut. Hittar man en fråga skriver man
ner sitt svar. Den som först hittar alla frågor får ett bonuspoäng som kanske ger en fördel när det
gäller att kora en vinnare.

Det här kan man variera svårhetsgrad på genom att ändra på reglerna, antingen är man fler som
är med och tävlar, eller så tar man lite svårare, klurigare frågor som man måste fundera lite mer på.
Man kan ju också tala om på vilka vägar som frågorna finns, om det skulle bli alldeles för svårt. 
När alla hittat och svarat  på alla frågor räknas poängen ihop och en vinnare får en present av de andra,
vad det är får de andra komma överrens om, det kanske är en ny grimma, en borste eller någon form
av godis eller liknande, bara fantasin sätter gränser.

Fördel: Motiverar att rida ut på nya slingor varje dag. Ökar uppmärksamheten på omgivningen.
Man kan ha kul åt diverse knäppa frågor.

Nackdel: Det kan ta lång tid innan det blir någon vinnare, beroende på svårighetsgrad!

(Leken kommer från rosagrep.blogspot.com, en mycket bra blogg som jag rekommenderar att ni
hästälskare där ute kikar in på.)Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


My little ponies

Sådär, nu har jag tagit in ponnysarna från den lilla hagen så att den kan klippas
och göras snygg igen. Får väl se om jag går ut lite senare och rensar den på
hästbajs också, åtminstone uppe vid grinden och vattenhinkarna.
Ev kör jag lilla Otto en runda senare, då blir han nog glad när han får komma ut
i naturen igen, han har ju precis kommit hem efter att ha bott på ridskolan ett
tag.

Harmonie var lika tjurig som vanligt så han får man ställa i boxen, ge lite hö och
hoppas på att hans humör bättrar sig. Han är inte speciellt förtjust i alla blinningar
och flugor som surrar om honom nu på sommaren, han skulle nog trivas bättre
om han fick bo i ett land med kyla året runt, en riktig knas är vad han är..! :)

Bjuder på en gammal bild som jag tog för ca tre år sedan, en av de första bilderna
som jag fotade med systemkamera faktiskt.
Till vänster i bakgrunden ser man lilla shettisen Otto, i mitten är Bulinka - mitt fullblod,
och till höger är Harmonie - gotlandsrusset.

På understa bilden ser ni söta Atte som jag fick fota tillsammans med en kompis förra
sommaren. Vem vet, kanske kommer det fler tillfällen då jag får ta kort på honom.

Hästarna

AtteVill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Kolik

En sjukdom som är väldigt allvarlig för en häst är kolik som ofta
kan sluta med dödlig utgång, och därför har jag valt att skriva lite
om sjukdomen, vad man ska göra och inte göra om hästen visar
symptom på kolik.En häst kan få kolik av många anledningar. Smärtan kan komma ifrån mag -
och tarmkanalen men kan också finnas i andra organ som tex njurar, livmoder
och urinblåsa. Det kan också bero på en tumör.
Här skriver jag upp 6 saker du ska göra om du misstänker / vet att hästen har kolik.

1. Se till att hästen inte har mat eller vatten.
2. Lyssna efter konstiga ljud från tarmarna.
3. Kontrollera pulsen, en häst har 28 - 40 slag per minut. Pulsen kollar du på insidan
av ganaschen.
4. Ta temperaturen
5. Kontrollera matsmältningen så att hästen inte har förstoppning.
6. Ring Veterinär!

Medan du väntar på veterinären ska du se till att hästen är i en stor box. Det ska vara
mycket strö i boxen så att den inte skadar sig om den rullar sig. En häst med kolik rullar
sig för att lindra magsmärtan men det är bäst att den står upp. Tänk noga igenom vad
som kan vara fel så underlättar du för veterinären.

Du ska även kolla om hästen är uttorkad. Det gör du genom att nypa lite i skinnet och
släppa. Är den uttorkad kommer det bildas ett veck där du drog och är allt normalt åker
huden tillbaka och slätar ut sig. Det är inte alltid som huden slätas ut med en gång så få
inte panik om det är ett veck i några sekunder. Prova att nypa i vanliga fall så du vet hur
lång tid det tar innan vecket slätar ut sig.

De vanligaste orsakerna till kolik är grovtarmsförstoppning, foderstrupsförstoppning,
tunntarmsomvridning (tarmvred) och gaskolik. Hos ston kan dock även kolik orsakas av
livmodersomvridning.
Även tumörer ger vissa hästar kolik.

Den vanligaste orsaken är grovtarmsförstoppning. Det får hästen lätt vid foderbyten
och/eller minskad motion. En annan orsak kan vara att hästen får för lite vatten.
Om man vill förebygga sjukdomar kan man om hästen ska vila akut (om den är halt tex),
sluta med att ge kraftfoder och bara ge hö och lite uppblött betfor.
Om man vet att hästen har lätt för att få grovtarmsförstoppning kan man ge den en
kopp med matolja i fodret varje dag. Man måste också vara noggrann med hästens tänder
och avmaskning. Symptomen vid grovtarmsförstoppning är oftast att hästen får en lindrig
kolik, skrapar med framhovarna i marken och tittar mot magen. Den har också ingen
avföring eller väldigt lite. Pulsen kan också ligga mellan 40 - 52 slag per minut. För att veta
säkert kan en veterinär kontrollera ändtarmen och på så vis ställa en diagnos.

Hästen ska röra sig mycket när den har grovtarmsförstoppning. Longera den eller gå ut
och gå / spring med den.

Foderstrupsförstoppning får hästen när strupen blir tilltäppt av foder. De symptomen som visar
sig då är att det rinner foder blandat med saliv ur näsborrarna. Hästen dreglar också och håller
huvudet lågt. Ibland känner man en knut på halsen. Den ska man försöka massera bort. Den
vanligaste orsaken till foderstrupsförstoppning är att hästen har ätit betfor som inte har legat i
blöt tillräckligt länge eller pellets som den inte har tuggat ordentligt. Men det kan även orsakas
av hö eller gräsproppar. Om hästen får foderstrupsförstoppning ska du tillkalla veterinär direkt.
Det blir oftast en bra diagnos om hästen inte har haft det för länge. Veterinären ger hästen
kramplösande medel och oftast spolar de också ur foderstrupen.

Tunntarmen hos hästen hänger upphängd i en hinna som heter krös. Hinnan sitter fast i buken
vid ett ställe som kallas krösroten. När hästen får tarmvred vrider sig tarmarna ett helt varv runt
sig själva. Blodkärlen i kröset går då av och när tarmen inte får blod slutar den att arbeta.
Symptomen kommer mycket snabbt då hästen visar kraftiga koliksymptom. Den rullar sig, kastar
sig runt, är orolig, svettas, får hög puls, synliga slemhinnor (munnen, ögonen) visar missfärgning
 och hästen blir uttorkad snabbt. Tarmvred är otroligt smärtsamt för en häst. Då tarmen slutar
arbeta samlas en massa vätska och gas där som skulle fortsatt bakåt. När tarmen slutar arbeta
 tar kroppen också upp giftiga slaggmedel som i normala fall skulle kommit ut naturliga vägen.
Beroende på tarmens vridning slutar den fungera inom 8-16 timmar. Därför måste hästen mycket
snabbt få veterinärvård om den ska gå att rädda.

Gaskolik får hästen när en större mängd gas samlas i en tarm, oftast grovtarmen. Gasen spänner
ut tarmen och ger svår kolik. Pulsen kan då stiga ända upp till 80 - 100 slag per minut.
Gaskolik kan hästen få om den får dålig hygienisk mat eller parasitskador. Det första en veterinär
gör är att ge kramplösande medel. Det kan ibland räcka med det annars måste den gasöverfyllda
tarmen punkteras.

Har din häst haft kolik någon gång? Hur gick det?


  
  Bilden är från havsengel.blogg.seVill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Ringorm

Nu har en ny kategori kommit hit till bloggen vid namn "Skador och
Sjukdomar." Kategorin är inte till för att vi ska skriva när vi / våra hästar
blir sjuka eller skadade, utan den är till för att ge lite tips på vad du kan
göra om din häst skadar sig på något sätt.
Jag har tidigare fått lite frågor om ringorm, så därför gör jag nu ett inlägg
om det där jag hoppas att ni får svar på era frågor.
Har ni några frågor om vad som helst, skicka gärna en kommentar så ska
vi se om vi kan svara på din fråga, observera att alla kommentarer blir
lästa och besvarade, så du ska inte tro att vi struntar i din kommentar ;)Ringorm är en svampinfektion i huden. Den visar sig som runda och hårlösa
fläckar av en enkronas storlek men även större och ibland uppträder klåda.
Fuktigt väder gör att spridningen ökar och på hösten eller början av våren är
spridningen som allra störst. Ringorm är mycket smittsam och kan överföras till
andra djur och människor.
Unghästar är mest känsliga för sjukdomen medan en  häst som har haft ringorm
förut oftast har bättre skydd och immunförsvar mot sjukdomen.
Vid misstänkt ringorm bör veterinär omedelbart kontaktas och man ska se till så att
hästen gärna står inne utan kontakt med andra hästar. Eftersom ringorm smittar mycket
lätt via närkontakt kan det vara bra om du kollar de andra hästarna i stallet och även dig
själv. Ringorm i sig är inte speciellt farligt men de hårlösa fläckarna kan se både obehagliga
och läskiga ut. Ringorm kan också kallas för revorm och det medicinska namnet för
sjukdomen är Tinea Corporis.
Trots att ringorm ser ganska läskigt ut är det ingenting som gör ont på hästen. Det kliar en
del men är inte speciellt smärtsamt för hästen, det är som klåda ungefär.
Ringorm går väldigt sällan över av sig själv och därför behandlar veterinären hästen med
ett "anti-svampmedel" som tar död på svampen. Vissa hästar blir även behandlade med
hjälp av tabletter om svampen har spridit sig mycket.

Man bör också tänka på att desinficera hästens alla tillbehör såsom borstar, hinkar, krubbor
mm innan man låter den använda sakerna igen med tanke på att sjukdomen kan finnar
kvar på de sakerna som det infekterade området har rört vid.

Har din häst / någon du vet haft ringorm någon gång?

                    Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Vojlock vs. Schabrak

När jag rider använder jag alltid schabrak (om jag inte rider barbacka förstås),
då jag själv tycker att det är snyggare än att rida med vojlock.
Jag tror att det finns ganska många som håller med mig på den punkten men det
finns nog också väldigt många som tycker tvärtom, att en vojlock är snyggare än
ett schabrak.

Anledningen till det vet jag faktiskt inte riktigt, det kan bero på att ett schabrak ligger
mer "utanför" sadeln och det gör att det ser mer luftigt ut, dessutom finns det ju plats
för läcka detaljer på schabrak och de kan i vissa fall vara lite svåra att lyckas få
plats med på en vojlock.

Vad tycker du, schabrak eller vojlock?

Schabrak Vill ni ha fler besökare till eran blogg, klicka här :)


Benskydd

Eftersom hästens ben är mycket känsliga har jag valt att skriva ett inlägg
om olika benskydd och vad ders funktion är.
Som ni kanske redan vet är det ju viktigt att oavsett vilka skydd man
använder till sin häst så ska de sitta lagom hårt för att inte skada känsliga
senor och andra ligament. Om du är osäker, prata med din ridlärare eller
någon som har kunskap om benskydd så kan den personen lära dig hur
man sätter på benskydden korrekt och lagom hårt.

Tänk också på att inte använda skydd i onödan, att fylla hela hästens ben
med massa skydd är bara onödigt om hästen inte har en förmåga att
sparka/trampa på sina ben.
Inom hoppning, fälttävlan och andra fartfyllda grenar med hopp och så
kan det dock vara bra att åtminstone ha skydd på hästens framben då
de lätt kan "slås ihop" med bakbenen i hög fart eller vid landning efter
ett hinder.

Prova dig fram och se om du hittar något som passar dig och din häst.Strykkappor: Strykkappor finns i läder, gummi och plast. De är till
för att skydda hästen från att sparka sig själv på både in- och utsidan
på både fram och bakben. Det som skiljer på fram- och bakstrykkapporna
är att bakstykkapporna är lite lägre än framstrykkaporna. Strykkappor
bör vara ganska slagtåliga och man ska därför satsa på att ha ett par i
relativt bra kvalitét. Det är bättre att lägga några kronor mer på att par bra
strykkappor istället för att snåla - det kommer du märka när hästen har sparkat
till sig själv ordentligt. Veterinärkostnaderna kan istället ge dig ett mycket dyrare
pris än vad det då hade varit om du hade satsat på lite mer kvalitativ utrustning.
Om du är osäker på hur strykkapporna ska sättas på, är det bra om du frågar
en erfaren person så att de inte sitter för hårt eller för löst och orsakar skador
på sådana sätt.
Strykkappor är det många som använder inom många olika moment i ridningen
men det vanligaste är att man använder det på hästar som "stryker sig"
(slår benen mot varandra ganska lätt). Det finns flera olika åsikter om vad som
är rätt och fel med strykkappor men de flesta anser att de inte gör någon fara
om de används på rätt sätt, kan vara bra att ha på hästar även om de inte
stryker sig.

Senskydd: Sätter man på hästens framben när man hoppar eller rider ut i
skogen. Senskyddet skyddar senorna mot slag och sparkar och den är öppen
på framsidan av hästens ben. Senskydden bör - precis som strykkapporna - vara
tåliga för slag och andra påfrestningar och kvalitét är ett stort plus med tanke på
att hästens ben kan vara ganska känsliga för slag.

Boots: Använder man på hästen så att dom inte trampar sig nere på benet vid
ballarna. Boots finns i olika varianter, en modell trär man över hoven och en
annan är delad med kardborreband. Bootsen är oftast gjorda av plast men de med
kardborreband brukar vara gjorda av något slags tyg. Boots används framförallt i
travvärlden och på hästar som lätt trampar på baksidan av hovarna (ballarna),
när de springer.

Benlindor: Om man vill så kan man linda benen på hästen istället för att använda
strykkappor eller senskydd, men tänk då på att använda en padd under den elastiska
lindan. Det är dock inte att rekommendera om du skall hoppa med din häst för om
lindan skulle gå upp så kan hästen trassla in sig och då göra illa sig.
Lindorna ska alltid vara torra och rena. Bandaget ska ha ett jämt tryck och padden och
lindan ska ligga åt samma håll.
Ett av de svåraste problemen är att linda sin hästs ben lagom hårt. Sitter lindorna för
hårt kan de trycka på hästens känsliga skenben och skada senorna. Och sitter de för
löst gör de inte någon nytta och kan även vara en allvarlig olycksrisk ifall de skulle
lossna. Detta leder till att benlindor bör handskas av ganska erfarna personer eftersom
man efter ett tag lär sig hur hårt lindan ska sitta.
Många använder benlindor när de rider dressyr med sin häst eftersom det dämpar från
vissa slag och ger ett snyggt och välputsat utseende.

Gamascher: Gamascher är ett skydd som används på travhästar. Gamascher sätts på
insidan av hästens bakben. Gamacshen skyddar mot slag på bakbenen från framhovarna.
 De kan se ut lite olika beroende på vart hästen träffar sig, antingen så kallade höga eller
 låga gamascher. De får oftast ta en del slag under travlopp till exempel och är gjorda av
stöttåliga material.

Knäskydd: Används även det till travhästar. Skyddar insidan av hästens framknän.
Knäskyddet skyddar från slag från andra frambenets hov. De placerar man på insidan
av hästens framknän och de hindrar knät från sparkar och slag under travlopp eller
träning.

     
 Strykkappor & senskydd                      Boots                                   Benlindor

Filmen är från http://dressyrmupparna.se/Vill ni få fler besökare till eran blogg, klicka här :)