Tävling - Glen Gordon

Tävling GG

''Va med du okcså http://ponniejumper.blogg.se/2011/october/tavling.html#comment

/Josefine


Härlig förkylning!

Känns ju som en väldigt bra start på höstlovet när man vaknar upp med halsont och en kroppstemperatur på närmre 38 grader, ingen underbar känsla vill jag lova. Hade sett fram emot en dag med rätt så mycket saker att göra, bland annat städa klart det sista i stallet (är dock nästan helt färdigt) och sedan skulle jag och mamma ut och springa och lite sådant. Nu blir det väl istället ändrade planer och jag antar att jag lär ligga i sängen eller soffan åtminstone halva dagen och titta på TV eller någon bra film, har ni några tips får ni jättegärna komma med förslag. Kanske kommer det komma några fler blogginlägg än som var tänkt också ;)

Just det, glömde berätta att morgonen blev ännu bättre när jag skulle sätta i mina linser - är i princip blind utan de, haha! Det var i alla fall någonting som var fel med den ena linsen och när jag tog ut den igen så hade den tydligen gått av så halva linsen satt kvar i ögat. Det sved och kliade som tusan och efter många om och men lyckades jag i alla fall fixa det. Haha rekommenderar er alltså inte att sätta i halva linser i ögat ;)

The Vampire Diaries och The O.C. får göra min dag något bättre idag! :)/Josefine


Ännu en svensk seger!

Kikade precis på Världscuphoppningen från Lyon och jag måste ju bara berömma Rolf-Göran Bengtsson och underbara Casall la Silla. Det känns som att "Roffe" verkligen är på topp nu med den här segern och dessutom ett EM-guld för inte alltför länge sedan - otroligt roligt är det ju också för "lilla" Sverige att lyckas så bra inom ridsporten. Lägger upp lite bilder på detta otroligt vackra ekipage också! :) /Josefine

Varmblod/Travhästar - Mindre värda?

Så fort någon talar om varmblod i samband med ridning får man allt som oftast hörda att de är hästar som hör hemma på travbanan. Jag vet inte hur många gånger jag har hört en fördomsfull människa säga att varmblod inte kan galoppera, de kan inte arbeta i rätt form eller "de duger inte som ridhästar på grund av att de är programmerade för att tävla i trav." Men om jag ska vara helt ärlig tycker jag att det inte är någon sanning i det över huvudtaget. Aveln har kanske drivit varmblodiga travhästar till att inte galoppera - men det är ju för att de som tävlar med de inte vill ha en galopperande häst på travbanan, det leder ju trots allt till att hästens blir diskvalifiserad efter ett visst antal meter, och då har ägaren förlorat sin chans till att vinna några pengar på det loppet. Det ligger i ett varmblods natur att trava - precis som hos alla andra hästar, dock kanske det framkommer tydligare där då de inte "får" galoppera.

Enligt mig är ett varmblod värt minst lika mycket som vilken annan häst som helst och för mig spelar det inte roll vilken modell hästen är av - bara man trivs tillsammans. Söker man efter en ny häst kan ett varmblod vara ett riktigt bra köp, även om de har varit tävlingshästar innan och numera är trötta på tävlingslivet. De är oftast mycket välhanterade och de flesta varmblod kan du både köra och rida - någonting som dessutom ger variation i den vardagliga träningen. Det finns varmblod som har svårt för att fatta galopp, men om du bara tränar tillsammans med din häst så kommer det lösa sig till slut - alla kan vi ju lära oss nya saker. En annan del som enligt mig är ganska negativ, är att varmblod alltid är mycket billigare än präglade "ridhästar". Ur vissa personers vinkel är det någonting bra då man faktiskt kan ha råd att köpa en underbar häst för en mindre summa, dock tycker jag det känns som att varmblod är värt mindre på grund av att de sällan säljs för summor över 10'000 kronor.

När folk skriver i sina annonser att de söker hästar brukar ju kraven på hästen variera, men det är ju ändå ganska vanligt att man skriver att hästen ska vara av ett visst kön, en viss ålder och storlek, samt kanske vara avlad för ett visst specifikt ändamål. Men i slutet av den där "krav-listan" brukar det oftast stå "häst av varmblodstyp är ej intressant", någonting som jag faktiskt irriterar mig på. Ett varmblod kanske inte blir världens bästa hopp- eller dressyrhäst, men de är ändå underbara individer som rätt ryttare kan få att klättra i både hopp- och dressyrklasser - eller andra grenar inom ridsporten som exempelvis voltige- eller westernridning. Jag anser att man inte ska döma varmbloden bara för att de "ska" höra hemma på travbanan, de är värda en lika rättvis bedömning som vilken annan typ av häst som helst.

Vad har du för åsikt/tankar om ridtravare och varmblodshästar? Tycker du att varmbloden bör stanna på travbanorna, eller är det okej att ha en travare som en ridhäst?/Josefine

Fotbollscup, blåa knän och gamla bilder!

Cupen idag gick faktiskt ganska bra, dock inte tillräckligt bra för att vi skulle ta oss vidare till finalspelen! Måste säga att ni jobbade kanonbra - hela laget, tjejer, och jag är stolt över att ha en så undebar klubb att spela i. Vi får ta revansch nästa gång, då är det ju dessutom på hemmaplan och vanligt "inomhusgolv" istället för konstgräs ;)

Nu är jag på väg hem till några kompisar till mina föräldrar, vi ska käka lite och bara umgås helt enkelt. De åker ju till Spanien nästa vecka så får väl passa på att vara lite sociala nu, haha! Imorgon blir det fotbollsträning igen, ska bli lite smått intressant att se hur det går med tanke på att mitt knä är ganska blått efter en del tacklingar på dagens cup, jaja - det är bara att bita i! :) Passar på att slänga upp två gamla bilder som jag fotade för ja.. kanske 1,5 år sedan. Haha och nej - jag har inte gråtit innan första bilden togs, det är "fusk-sminkat" ;) Den andra bilden fotade jag när vi var i Turkiet för lite mer än 1,5 år sedan..! :>

/Josefine


Underbara höstlov!

Nu är äntligen en otroligt seg vecka över och höstlovet väntar! Imorgon blir det fotbollscup, ska försöka att skriva hur det gick när jag kommer hem, om jag orkar. På kvällen drar jag iväg med några kompisar, så blir antagligen bara ett blogginlägg, tyvärr! Får förhoppningsvis mer tid över till datan på söndag eller så. Som sagt har den här veckan varit grymt seg med massa prov + ett utvecklingssamtal - som dock gick väldigt bra..! Ska bli skönt att vara ledig ett tag dock så jag kan få sova ut ordentligt! Nu ska jag kika på idol och käka mumsig mat, ha det så bra så länge! :)


/Josefine

Härliga jackor

Nu när hösten har börjat komma smygande är det ju perfekt tid för att hitta en ny, snygg vinterjacka (om man inte redan har en förstås). Tänkte passa på att tipsa om att Hööks har 20 % rabatt på alla ytterjackor fram tills den 13 november, så om ni har planerat att köpa en ny kan ni ju kika in där och se vad ni hittar! :)

Vad tycker du om Hööks jackor? Är de enbart anpassade till att ha i stallet/på ridningen eller fungerar de bra som "vardagsjackor" också?

        

/Josefine

Equestrianism

Slänger upp tre filmer som är värda att titta på! :)
/Josefine

Butik Quse

En hemsida som jag rekommenderar er hästälskare är Butik Quse. De har många olika saker för alla som gillar hästar, och de har dessutom snygga produktbilder och bra beskrivningar av produkterna, värt att kolla på! Varje vecka har de ett "veckans erbjudande" och då ger butiken rabatt på en viss typ av utrustning. Just den här veckan är det 20 % rabatt på alla bandage och öronhuvor. Lägger upp några bilder på produkter som åtminstone jag gillar! :)

Vad tycker du om Butik Quse? Äger du någonting som du har köpt därifrån?
/Josefine

Söta stigbyglar!

Fick just syn på några väldigt annorlunda och rätt så söta stigbyglar från Duca Design. De kanske är någonting för er ryttare som gillar att vara annorlunda och sticka ut? Tror dock inte att vissa av de är någonting för mig i alla fall, jag älskar när allting är stilrent och ganska enkelt - dock utan att se helt tråkigt ut, såklart! ;)

Vad tycker ni om färgade stigbyglar? Hiss eller diss? 

Haha tycker de här med hjärtan på var ganska charmiga! :)

/Josefine

Nosgrimmor

Vilken nosgrimma man använder kan ha stor påverkan på hästen och ridningen. En nosgrimma som är felaktigt använd eller felaktig placerad kan göra det obehagligt för hästen och det kan bland annat leda till att bettets inverkan blir felaktig, eller så ligger nosgrimman obehagligt för hästens mun och framförallt tänderna, det kan även påverka hästens andning. Det finns olika typer av nosgrimmor och de ska spännas på olika sätt och jag tänkte nu ta upp några av de vanligaste nosgrimmorna, då det är lika viktigt att ha koll på nosgrimman som på vilket bett man använder och hur det fungerar.

Engelsk nosgrimma är den nosgrimma som är används mest inom alla discipliner, framförallt i dressyr där den faktiskt är helt dominerande. Ju bredade nosgrimman är desto bättre - det fördelar trycket över större yta av hästens nosrygg. Ett kandar har alltid en engelsk nosgrimma. Den engelska nosgrimman spänns innanför och bakom bettet. Nosgrimman kan också kompletteras med en så kallad aachenrem och den får då namnet aachengrimma. En aachengrimma får absolut inte spännas för hårt då den kan påverka hästens andning vid felaktigt användande. När man tränsar med aachengrimma ska man alltid spänna den engelska nosgrimman först och se till så att den är satt på ett bra sätt, sedan spänner man aachenremmen. Spänner man aachenremmen för hårt fungerar nosgrimman lite som en pullargrimma. Tänk på att aachenremmen inte behöver användas i onödan, bara för att den finns där när man exempelvis köper ett nytt träns behöver den inte användas!
Det vanligaste användningsområdet av aachengrimman är på lite hetare hästar då den tar bort en liten del av hästens framåtbjudning.

Remongrimman används vanligtvis vid utbildning av unghästar. Remontgrimman spänner man framför bettet och den måste anpassas på ett korrekt sätt för annars kan det leda till att den sitter för lågt och påverkar på så vis hästens andningsförmåga. Remont är även ett gammalt ord för unghäst.

Pullargrimman är den nosgrimma som framförallt används inom hoppning och fälttävlan. Den är till för lite hetare hästar och det är också den nosgrimma som ger hästens luftvägar störst frihet. Har hästen problem med exempelvis tänderna är också pullargrimman det snällaste alternativet mot hästens mun. Man kan dra åt pullargrimman något hårdare utan att hästen får känningar av att den trycker på tänderna. Kom dock ihåg att man ska få in två fingrar mellan nosgrimman och hästens nosrygg.

  
På bilden ovan till vänster ser ni en engelsk nosgrimma. På bilden till höger är den engelska nosgrimman kompletterad med en aachenrem.

 
På bilden ovan till vänster ser ni en remontgrimma. På bilden till höger är det en pullargrimma.

/Josefine


Min bok har kommit!

Yay, idag kom min bok som jag beställde av kusin-Alex (han säljer jultidningar). Kände att jag ville vara lite snäll och sponsra honom med någonting, så jag köpte boken "Allt du behöver veta om hästar" även om jag kanske inte lär mig så jättemycket nytt, så tyckte jag att det lika gärna kunde kvitta, hehe! :) Boken har än så länge inte gjort mig besviken och som framsidan lyder; "Beskrivning av över 200 raser, över 1000 fantastiska bilder, detaljerade faktarutor", tycker jag att boken har levt upp till mina 'förväntningar'. Sitter just nu och bläddrar igenom lite info om massa olika hästraser då de i den här boken är uppdelade i tre kategorier - "ponnys" (max 148 cm), "lätta hästar" och "arbetshästar". Tänkte att jag kanske hittar någon ras som verkar intressant för min del, har ni något tips får ni gärna skriva det! :)/Josefine

Skänkelvikning

Tidigare har jag fått lite olika kommentarer om saker som många vill lära sig bättre eller få reda på mer om, och en av de sakerna har varit sidvärtsrörelsen skänkelvikning. Det är en väldigt bra övning som aktiverar hela hästens kropp och det kan samtidigt hjälpa till med att göra hästen mer lösgjord och mjuk. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om lösgjordhet och det rekommenderar jag dig att läsa innan du fortsätter här, inläggets länk finner du här nedanför.

http://equestrian.blogg.se/2011/october/losgjordhet.html

Skänkelvikning är en väldigt bra övning på så vis att hästen inte behöver vara alltför stadig och välbalanserad för att utföra den, du kan helt enkelt börja med skänkelvikningar så fort hästen har lärt sig att röra sig ifrån dina skänklar. Du ska såklart tänka på att en helt oerfaren häst inte ska pressas för mycket, så ta allting i små steg och börja inte med några avancerade rörelser innan du och hästen är redo för det. Själva principen i skänkelvikning är att få hästen lösgjord - den ska röra sig med sitt inre ben under sig som den ska korsa med det yttre benet för att skapa en sidorörelse. Det kräver att hästen är ganska mjuk och den behöver visa engagemang i arbetet!

Om du börjar med att vända in på medellinjen och sedan ska du flytta hästen i en relativt tvär vinkel (beroende på erfarenhet), ut mot spåret igen. Hästen ska vara rak i bålen och ställas från rörelseriktningen. Ett bra sätt att veta om man gör rätt kan vara att du som ryttare ska se hästens inre öga och näsborre. Ett vanligt fel som man gör vid skänkelvikning är att man ställer hästen för mycket så den inte arbetat ordentligt med sin kropp, då får man använda yttertygeln för att få hästen mer rak.

 
Bilderna är lånade från http://blogg.aftonbladet.se/ridsportsbloggen

/Josefine

Extreme room makeover!

NU är mitt rum äntligen fääärdigt! Efter en hel dags slit med tapetsering, möblering och stånkande med möbler opp och ner för trappan är det klart. Började väl vid kl 11 kanske, tog ca en timme att tapetsera och sen har vi till och från flyttat möbler och saker hela dagen. Slänger upp lite före och efter bilder så får ni se :)

Vad tycker du? Du kanske själv har just tapeten NY skyline som jag har, eller är det någon annan du känner som har den?

FÖRE
Rum 1.

Rum 2.

Rum 3.

Rum 4.

UNDER "RENOVERING"/EFTER

Rum 5.

Rum 6.

Rum 7.

Rum 8.

Rum 9.

Rum 10.

Rum 11.

/Josefine

B Vertigo

Måste nog erkänna att jag har hittat en riktig favorit när det gäller hästsaker - B Vertigo. De säljer grymt snygga grejer som du kan hitta på exempelvis horze.se. Lägger upp lite bilder här nedanför på några saker som åtminstone jag fastnade för, samtliga bilder är lånade från horze's hemsida ;)

Heidi - Kort parkas m/ skärp, dam Linnea - Lång kappa, m/ skärp och tunt foder, dam

KIMBERLEY  JR.  Girls breeches  DUENNA - Fleecejakke, unisex

/Josefine

Randomness!

Slänger upp några mobilbilder från den gångna veckan/månaden ;) Garderoben städades ju egentligen förra helgen, men jag har inte haft möjlighet att ladda upp någon mobilbild förräns nu. Lägger dessutom upp en smaskig bild på äpplepajen som vi fick i skolan, både igår och idag..! :)

Det här är inte alla kläder i min garderob dock, en del är i tvätten och en del ligger i byrån. Längst ner till vänster ser ni också min "random-låda" med allt från parfymer till kort och tidningar.

Garderob

Båda portionerna är dock inte mina, haha! ;)
Äpplepaj

Hugo som passar på att sova i sängen när han tror att ingen ser ;)
Hugo sover.

Jag och min mysiga halsduk i bilen (;
Jag.

Trött vovve ;)
Hugo.

Avslutar med en bild på det otroligt fina stationshuset ;) *ironi*

Stationshuset.

/Josefine


A packet full of sunshine...

Hihi lägger upp två bilder på den LILLA lådan som vi fick från Hööks för några dagar sedan. Täckena + grimmorna har vi ju äntligen fått hem och jag måste säga att grimmorna var mycket snyggare än på produktbilden, mjuka och härliga dessutom och jag tror det kommer att uppskattas av de fyrbenta som fortfarande är ute i hagen ;) Det ena täcket var dock en liten besvikelse då det visade sig vara LILA i stället för blått som det var på produktbilden, kul för en liten pojkhäst att gå omkring i ett lila täcke liksom, alla kommer tro att han är en tjej. Dock fick Harmonie täcket med ponnysarna på, så han kanske har större rätt att klaga, menmen - är det slut på ponnytäcken i affären så är det! :)

Jag kommer antagligen att lägga upp bilder på utrustningen när den väl är på hästarna också, men med tanke på att det är nästan mörkt nu så väntar jag tills imorgon eller så. Min tapet har ju dessutom kommit så imorgon blir det tapetsering och kanske får jag byta till det nya rummet! :)


Paket

Innehåll.

/Josefine

Rosa reflexer

Kikade precis in på Hööks hemsida och såg att de har börjat sälja rosa produkter för att stödja Rosa Bandet. När man köper en reflexväst (tror jag att det var) skänker Hööks pengar för att hjälpa till med pengar mot bröstcancer. Jag måste erkänna att jag tycker att det är en väldigt bra sak då reflexer är någonting som behövs nu när vi närmar oss vintern, och om de dessutom är i lite roliga färger kanske fler blir lockade av att köpa, jag funderar själv på att köpa någonting för att stödja Rosa Bandet.

Vad tycker du om Hööks rosa produkter? Har du köpt/kommer du att köpa?

/Josefine

Tävling - Lamicell Mirage/Josefine

Röda ridhjälmar

Vad tycker ni? Hiss eller diss?Hjälmen Ayr8 från Charles Owen, helt klädd i mocka.

/Josefine

Kemi

Yay, sitter här och pluggar kemi för tillfället, så otroligt tråkigt! Börjar inte förräns fem över 10 och slutar dessutom nästan två timmar tidigare idag, vilket är otroligt skönt. Får väl se när jag är hemma, blir förhoppningsvis en ridtur då, hehe! :) Får hoppas på att den här dagen går fort, är så otroligt trött så jag vill egentligen bara åka hem och sova (a)

Hoppas ni alla har en bra dag i skolan! Har ni mycket att göra nu? :)

              

/ Josefine

Many colours..

Samma bild, flera olika redigeringar! Vilken gillar ni bäst? :)

Rainbow.

öga 1

öga 2

öga 3

öga 4.

/Josefine

Skräp i hagen!

Åh blir så arg! När jag kom hem idag upptäckte jag inte mindre än TRE olika sorters skräp i hästhagen som går en bit längs med den asfalterade vägen. Det låg ett papper från en marabouchoklad där, en ostbåge-påse samt en ganska vass ölburk som någon hade trampat på (eller liknande), vilket enligt mig kunde inneburit en skaderisk för hästarna. Vassa metallbitar i hovarna är ju inget roligt direkt. Efter att ha agerat städtant har jag nu lugnat ner mig lite (haha okej, jag är ganska lugn vanligtvis också), och det är dax för en långpromenad med Hugo och mamma! :)

Brukar ni också hitta skräp i era hästhagar? Eller bor ni på ett sådant ställe att det inte åker förbi några bilar/andra människor?


Bilden har inget med inlägget att göra. Inte jag som har fotat, har dock redigerat (;

/Josefine

Köpa häst från andra länder?

Då jag fortfarande känner att jag inte har hittat någon häst som passar min och min familjs önskemål, har vi funderat lite på hur det kan vara med annonser på hästar som står i andra länder. Vi har hittat flertalet säljare med hästar i bland annat Estland, Finland, Danmark men även längre bort såsom i Spanien och Holland.
Mamma har länge varit skeptisk mot att köpa häst i ett annat land med tanke på att det kan medföra en del risker - exempelvis kanske frakten kostar hur mycket som helst, hästen kanske har något "problem" som inte ägaren berättar om, eller så kanske de vill ha pengar i förskott för exempelvis transport, och så kommer det aldrig någon häst. Riskerna tror jag i detta fallet överväger ganska mycket, och jag vet inte riktigt om jag skulle anse att det var värt risken att köpa en häst från ett annat land som man inte vet något om, och sedan flytta den till Sverige. Det kan ju vara så att hästen inte alls är den man söker och då är det ju väldigt onödiga pengar som man har lagt ut med, man kanske inte ens kan sälja hästen sen om det vore aktuellt.

Däremot tror jag faktiskt att det finns seriösa säljare som är ärliga i bedömningen av sina hästar och därmed ärligt skriver om hästen har några brister eller om det finns någon annan anledning till att tveka med att köpa hästen. Jag tycker dock att man ska vara försiktig och inte blint lita på allt som står, bara för att det råkar vara en otroligt vacker häst på bilden till en billig slant.

Vad tycker du om att köpa en häst från ett annat land? Har du/någon du känner gjort det? Hur gick det isåfall?

Bildkälla.


/Josefine


Bakgrundsbiiild

Letade rätt på en ny - provisorisk - bakgrundsbild till skoldatorn idag. Fick bli den här snyggingen på bilden här nedanför :) Efter en dag med ett rejält jobbigt idrottspass PLUS en riktigt hård fotbollsträning är nu både jag och hela min kropp helt slut. Dock fick jag två glädjebesked idag - mina tapeter som hade blivit försenade av någon anledning är nu hämtade, och så är även täckena till ponnysarna samt grimmorna vi beställde för ett tag sedan! Bilder kommer förhoppningsvis upp så snart som möjligt.

Nu ska jag kika på "A walk to remember", en väldigt bra film som jag rekommenderar er att se om ni inte redan har gjort det! :)

Bilden är lånad här.
/Josefine


Smink, håruppsättning, klänning...

Inte varje dag jag visar mig såhär inte. I alla fall en liten bild från bröllopet mellan mamma och Mats :)

Jag./Josefine


Paradissi

Jag VET att ni älskar mobilbilder och dess kvalitét (;


Paradissi

Paradissi

Paradissi/Josefine


50-års kalas och ridning

Idag blev den efterlängtade ridturen med kusinen Angelica av! Vi har länge sagt att vi ska ut och rida tillsammans, men med tanke på att hon bor i Göteborg och jobbar ganska mycket har det inte blivit av förräns nu. Snäll som jag är lånade jag dessutom ut Blinka och själv tog jag Monimill, något som inte alltid uppskattades. Hon är lite för tittig och nervig för min smak, dock är ju Blinka likadan (100 % fullblod, ohja) men ändå - ovant att rida på en häst som jag inte har ridit på under en väldigt lång tid. Blev i alla fall en tur på stubbåkern i blandat tempo med massa skratt och till slut också lite smått leriga hästar. Inte den torraste åkern att rida på kanske..! ;)

Mats hade ju även sitt 50-årskalas idag så det har väl egentligen varit full fart hela tiden. Allt folk börjar väl snart dra sig hemåt och nu ska i alla fall jag gå och lägga mig! Har ju träning imorgon så får väl se upp att gå upp tidigt och vara "fit for fight." Godnatt med er allihopa, ber om ursäkt för att det blir ett tråkigt inlägg utan bilden (;


/Josefine


River flows in you

Låten jag håller på och lär mig just nu, även den låten jag spelar mest för tillfället! SKA lära mig, vet att jag kan <:/Josefine


Einstein - Världens minsta häst

/Josefine


Schabrak

Har ju redan på tok för många schabrak egentligen - men man kan ju alltid kolla i alla fall ;) Om det är några av schabraken här som skulle falla er i smaken så finns de här.

sött! ;) 

favorit i repris! haha, Union Jack ;)/Josefine


Joggingrunda, kladdkaka & pianospel..

Känner att jag faktiskt har fått gjort riktigt mycket idag! I skolan hann jag göra klart samtliga läxor, så nu har jag faktiskt inte en enda med mig hem för en gångs skull - helt underbart! Om ni inte visste det läser jag naturvetenskapliga linjen, vilket innebär ganska så mycket pluggande.
När jag kom hem var jag dock tvungen (frivillig) att dra ut och springa, så det blev en jogging-/springrunda..! När jag kom hem blev det en häärlig dusch och sedan var jag nyttig nog att ta en liten smaskig bit kladdkaka, muums!
Nu har jag suttit framför pianot i närmare en och en halv timme utan att göra någonting speciellt, spelat lite allt möjligt - River flows in you, für elise, alone to god on high be honour, och massa annat skojigt, haha :)

Nu kikar jag på Robinson och stör mig på att det är så många mesar med, alla bara klagar hela tiden och ska jag vara ärlig tycker jag att det är rätt onödigt att söka dit om man inte pallar att vara där efter typ några dagar (dock har de ju varit där betydligt mycket längre nu men)..! ;)

Slänger in några bilder på mina träningskläder också - samtliga köpta från Stadium där bilderna även är fotade (;
NIKE W ELEM SH MAX JKT PINK 

         

har även dessa skorna, dock med röda detaljer istället för rosa (;/Josefine


The Descent

Kimberly åkte precis hem då, vi såg världens sämsta film, haha xd
Instängd eller The Descent (som den då heter på engelska) hette den i alla fall, och det var någon slags skräckfilm om massa tjejer som åkte ner i en grotta för att ja.. klättra omkring där inne. Dock levde de några monster där nere - monster som ser ut som Smeagol/Gollum i sagan om ringen / Voldemort - som promt skulle leka vampyrer och bita tjejerna i halsen och döda dem.. kul eller hur?
De flesta har beskrivit boken med orden "Värdelös film, men brudarna är i alla fall snygga!"

Slänger upp trailern här och några bilder i alla fall, så kan ni ju se hur det verkar ;) 
/Josefine


Style duo @ facebook

Lite smygreklam här, höhö :D
Tycker att alla ska gilla Style Duo på facebook. De är så otroligt duktiga och förtjänar verkligen fler "likes" på facebooksidan.

(Anledningen till den här smygreklamen är att jag känner de irl och de sa att jag gärna fick sprida vidare detta :D)

Tänkte också bara passa på att berätta att Mats fyller 50 år idag, så grattis till honom! :)

/ Josefine


Wishlist

Samtliga saker är från Style by Tyra.
 

 / Josefine

 


Vintershopping

Nu har vi klickat iväg en beställning på Hööks hästsport. Blev två täcken till ponnysarna, samt nya grimmor till allihopa. Inte för att grimmorna var så nödvändiga, men det är alltid bra att ha om de skulle gå sönder eller så. Hade dessutom lite tur med täckena då det var 15 % täckesrea fram tills idag, så vi tjänade ca 200 kronor på det. Lägger upp lite bilder här nedanför på vad vi handlade också :)


Ett sött lila täcke med hästmotiv.

Ett blått täcke till lilla Otto.


Två härliga svarta grimmor från Claridge House...
..och två blå/röda grimmor till ponnysarna :)

/ Josefine


Städat och klart!

Sådär - nu är stallet någorlunda färdigstädat! Var ute och fotade lite i sel-/sadelkammaren förut med mobilen, så ni får ursäkta kvalitén, men det är ju bättre än ingenting i alla fall. Det ljusa skåpet med de blåa luckorna har inte varit där inne förut, men vi flyttade dit det nu eftersom det ändå bara stod och skräpade i ett hörn, haha. Luckorna ska ev målas om eller så behåller vi den blåa färgen med tanke på att det trots allt är hjärtan målade på väggarna i en någorlunda lik färg.

Vad tycker ni? Liknar sadelkammaren era, eller hur ser de ni brukar vistas i ut? Lägg gärna ut bilder och länka i en kommentar här nedanför, vore jätteroligt att se hur det ser ut hos er / där ni rider :)

tränsen.

Alla tränsen hänger på väggen till vänster när man kommer in. som ni ser har vi lite fina avloppsrör i bakgrunden också, de är enbart där på grund av att vi hade en tvättmaskin för hästtäckena förut, men inte längre ;)

sadlarna mm.

Här hänger då sadlarna (har några andra sadlar som inte hänger hemma hos oss också.) och längst till vänster ser ni de vita skåpet där lite "övrigt" grejer finns. Bland annat lite saker att tvätta bilarna med, men även lite olika oljor, flugmedel, jodopax osv - delar av stallapoteket skulle man kunna säga. Ryktlådorna som matchar varandra så fint står på golvet som ni ser, men ev ska vi köpa nya som passar ihop lite bättre, haha. Det beiga/blåa skåpet innehåller benlindor, hjälmar, benskydd, boots, pannband - ja allt möjligt helt enkelt.
Den här bilden fotade jag med ryggen mot tränsen, så man kan säga att dörren är längst till höger i bilden ;)

närbild på skåpet.

En liten "close-up" på skåpet. Överst ser ni några skydd till travet, sedan min tre hjälmar och nedanför där ligger det lite olika remmar mm i en påse, samt ett rosa nosludd längst till höger.

pullar träns.

Pannband 1.

Pannband 2.

Pannband 3.

/ Josefine


Storstädning @ stallet

Woho, vilken underbar dag det är... not! ;)
Vaknade runt halv elva någon gång, tvingade mig upp ur sängen och käkade youghurt och flingor till frukost, mums! Efter det var det bara att pallra sig ut till stallet och ta itu med storstädningen som har varit planerad ett tag - välbehövlig skulle man också kunna säga att den är. 

Dagen har med andra ord bestått av städning, putsning, plockning och lite mer städning. Nu är både kroppen och knoppen helt slut och mina fingrar värker efter att alla 23559 träns och remmar har blivit putsade, hehe ;) Sadel-/selkammaren börjar nu se någorlunda bra ut och vi ska även köpa en bänkskiva idag eller imorgon att sätta upp på ena väggen, så lite diverse prylar kan få plats där istället för att trängas i skåpen. Laddar ev. upp en bild när allting är klart, har en bra bit kvar men har åtminstone kommit en bit påväg. För tillfället är ett skåp färdigt och all utrustning är putsad, nu återstår det att dammsuga, damma av allting en extra gång och lägga tillbaka sakerna på sina respektive platser. Stallet ser kanonsnyggt ut just nu med massa torkande läderprylar överallt, det luktar åtminstone gott..! 

Hoppas ni har en bra helg kära läsare, och förhoppningsvis kanske ni inte behöver slita lika hårt som jag. När vi är någorlunda klara ska vi däremot ut en sväng med hästarna så att de får röra på sig, Blinkas ben hade ju som sagt en liten svullnad som har gått ner en del, men den är fortfarande inte helt borta så hon får ta det lugnt för tillfället ;)

vägen från stallet sett.  

/ Josefine


Flyinge

Någon mer än jag som dreglar när ni ser det här? Tänk att bo på ett ställe som Flyinge, helt otroligt vackert! ;)

 
 


               

/ Josefine


Hästens färg - genetiska anlag?

Många blivande hästägare kanske önskar en speciell färg på sin häst - om man ska betäcka sitt sto så kanske man önskar att få en föl av en speciell färg, men hur ska man göra för att det ska bli möjligt då? Om det ens är möjligt? Det kan ju finnas olika anledningar till vilken färg man vill att hästen ska ha - man kanske enbart har fuxar och vill ha en svart eller brun häst, kanske en skimmel som sticker ut från mängden.

Det låter ju ganska konstigt att kunna "bestämma" vilken färg fölet ska ha, men att genom att välja en viss färg på hingsten kan du faktiskt påverka viljen färg den blivande fölungen kommer att få. Jag tänkte här nedanför skriva upp lite exempel på detta, men jag ska försöka att inte gå in på de genetiska bitarna allt för mycket då det är både komplicerat och även lite knepigt att förstå - vissa delar kan knappt de som verkligen arbetar och studerar sådant här förklara.

Det finns fyra stycken grundfärger som man kan använda sig av: svart, brun, fux och svartbrun. Det finns även såkallade "påbyggnadsanlag" som kan påverka hästens grundfärg, det kan vara bland annat skäck-, avblekbart skimmel-, konstant skimmel-, gul-, black-, tiger-, och silver-anlag.  Det är ju såklart inte säkert att hästen får några av dessa "extra" anlagen utan de kanske helt enkelt bara får en grundfärg med eventuella vita tecken.

(Bilder på de fyra grundfärgerna - svart, brun, svartbrun och fux.)
   

Skäckanlaget gör vita fält på hästens kropp. Det finns olika typer av skäckanlag men det vanligaste är dominant (är en av föräldrarna skäck nedärvs den färgen vanligtvis till avkomman), och färgen förekommer framförallt hos islandshästar, shetlandsponnyer, irish cob (tinker) och american paint.

Avblekbart skimmelanlag gör (som du hör på namnet) så att hästens färg bleknar allt eftersom att hästen blir äldre. Ett sådant skimmelföl föds med en grundfärg (exempelvis svart) och blir sedan ljusare och ljusare fram tills den är cirka 10 år då den brukar vara helt vit.

Gulanlaget "späder ut/bleker" hästens färg så den blir ljusare en sin grundfärg. En fux blir ljust guld/beige-aktig, en brun häst blir beige-aktig och en svart häst blir mörkbrun med en något gulbrun ton (det kan vara svårt att se med hjälp av bara ögat). Om båda föräldrarna bär på gulanlaget blir avkomman en ljus häst med blåa ögon.

Konstantskimmelanlaget är som en konstant skimmelfärg (som namnet också antyder). Grundfärgen syns allra tydligast på hästens huvud och ben, medan den övriga hästkroppen brukar vara något stickelhårig och varierande beroende på årstiderna.

Blackanlaget ger ofta hästen en del mörkare tecken, som till exempel en ål (mörk rand längs med hästens överlinje), zebrarandiga ben och mörka kanter runt öronen. En häst som är black behöver dock inte ha alla de olika tecknena, men det händer att de har det. Hästens grundfärg bleks till en ganska matt nyans om hästen bär på blackanlaget. Den vanligaste (och kanske mest kända) rasen som bär på blackanlaget är fjordingen som kännetecknas av just sin färg och ofta av sin ål på ryggen.

Tigeranlaget gör att hästen blir prickig i olika varianter. Det kan vara allt från en vit häst med svarta prickar till en svart häst med vita prickar, det varierar en del. Om häste är tigrerad syns prickarna som tydligast runt ögonen och runt mulen.

Silveranlaget ger en förändrad färg. En brun häst får en något rödare ton på kroppen, medan benen blir gråbruna. Vanligtvis blir även man och svans gråare och ljusare. En svart häst blir förändrad i helhet men även där påverkas man och svans mest då de bleknar. Silveranlaget påverkar inte den röda färgen vilket betyder att fuxar inte kan få synliga silveranlag.

På bilden här nedanför ser ni en avblekbar skimmel. Nederst till vänster är en bild på en tigrerad häst och till höger är det en bild på en häst silveranlag.


 

För att "avgöra" vilken färg hästen får avgör man om hästen är homozygot (dominant) eller heterozygot (vikande). En homozygot häst kan bara lämna avkommor av samma färg som hästen själv har den ärver automatiskt ner sin färg - oavsett vilken färg den andra parten har. Ett exempel är en renrasig fjordhäst som enbart är avlad för att behålla sitt blackanlag - den är dominant och lämnar därmed enbart blackfärgade avkommor. Det beror på att man länge enbart har avlat på att få fjordingar med blackanlag och de andra anlagen har nästan "suddats ut".
Om ditt sto är brunt och hingsten likaså och båda är homozygota kommer du enbart att få bruna föl - det går inte att ändra på. Om du däremot betäcker ditt sto med en hingst som har ett påbyggnadsanlag - som exempelvis konstantskimmel - är det 50 % chans att den färgen följer med till fölet som då blir brunskimmel.
En heterozygot bär på vikande anlag vilket innebär att deras avkommor kan få olika färger. En svart heterozygot häst kan till exempel få både svarta, bruna och fuxfärgade avkommor .

Det finns också ett anlag som kallas för recessivt och det innebär att båda föräldrarna måste ha en viss färg för att avkomman ska få den färgen - fux är exempel på en recessiv färg. En häst kan därför bära på fuxanlaget utan att det syns, och om den sedan paras ihop med en fux kan avkomman åtminstone få en rödare nyans än helt brun.
Svarta hästar är också de recessiva men det beror på att de saknas ett anlag. Det anlaget är vikande mot ett anlag som gör hästen brun./ Josefine


Home sweet home

home sweet home

/ Josefine


Jack Sparrow ♥

Nu ska jag kika på fjärde Pirates of the Caribbean filmen - On Stranger tides. Har inte sett den sedan den gick på bio, så ska bli kul att fräscha upp minnet. Kommer inte ens ihåg om jag gillar den eller inte, den skiljer ju sig en del från de tidigare filmerna med både zombies och sjöjungfrur, och jag är inte riktigt så förtjust i att varken Will eller Elizabeth är med i den här..! Menmen, man kan ju dregla lite på Jack iaf, still hot! ;)

/ Josefine


Somewhere over the rainbow..

..skies are blue. And the dream that you dare to dream, really do come true ♥

Rainbow.
 ♥ bilden är fotad samt redigerad av mig /canon eos 1000d - photoshop cs3. ♥

/ Josefine


Dressyr - Öppna och Sluta

Inom dressyr finns ju (som ni säkert vet) rörelserna öppna och sluta. Jag har tidigare fått frågan om jag kunde skriva lite om de då det är många som inte riktigt verkar ha koll på vad öppna respektive sluta är, det kan vara så att de inte vet hur rörelserna ska utföras, eller så blandar man ihop de osv - det kan ju finnas många orsaker. Innan man börjar med öppna och sluta kan det dock vara bra att ha koll på vad en skänkelvikningen är som man lite utgår ifrån när man ska göra dessa rörelserna.

Det lättaste sättet att lära sig detta är att börja med öppna som är den enklaste av de här övningarna. I öppna går hästen på tre spår där inre bakbenet går i samma spår som yttre frambenet (se bilden nedanför).
Öppna kan man lära sig genom att börja med att rida en volt i vänster varv, hästens nacke ska vara ställd åt vänster och hästen ska vara böjd runt din innerskänkel. När du ska "göra om" volten ska du be hästen att gå framåt men du ska fortfarande behålla böjningen och ställningen. Öka trycket med vänster skänkel (innerskänkeln) som ska ligga i höjd med sadelgjorden, och högerskänkeln (ytterskänkeln) ska ligga något bakom sadelgjorden för att bibehålla framåtbjudningen. Hästens bakben ska inte korsas! Tänk på att hästen inte ska böjas för mycket, det ska vara en båge från svans till nos som du kan uppnå genom att inte dra i innertygeln och ha en stadig yttertygel.
I ett dressyrprogram görs öppna längs med ena långsidan och då ska hästens framdel gå innanför spåret medan bakdelen går på spåret.

I öppna är hästens ställd från rörelseriktningen, ungefär som vid en skänkelvikning. Den "tittar" inte åt det håll som den rör sig åt.I en sluta kan man börja på samma sätt som med öppnan genom att rida på en volt i vänster varv. När man ska börja om volten ber du hästen att fortsätta rakt fram, men istället för att rakrikta hästen ska du behålla böjningen och ställningen (åt vänster). I en sluta längs med en långsida går hästen med bakdelen utanför spåret och framdelen på spåret.
En sluta är svårare än en öppna då den kräver större koncentration på vart man ska. Innerskänkeln böjer hästen medan ytterskänkeln förflyttar hästen åt sidan. Säte och skänkel ska driva hästen framåt.
En sluta kan även göras längs en diagonel och då ska hästen röra sig nästan parallellt med långsidan, framdelen ska leda något i rörelseriktningen. Man måste också vara noggrann med att bakdelen inte kommer framför framdelen och även se till så att hästen inte böjer halsen för mycket.
En sluta görs också i tre spår och hästen ska böjas så mycket att yttre bakbenet går i samma spår som inre frambenet (se bilden nedanför).

I sluta är hästen ställd i rörelseriktningen. Hästens nacke ska vara ställd så att huvudet pekar i den riktningen som hästen förflyttar sig.

Öppna och sluta.

/ Josefine


Lösgjordhet

Någonting som är väldigt viktigt vid ridning är att hästen är lösgjord, det är ett krav för att hästen ska kunna hoppa som du vill eller göra rätt vid lite svårare dressyrmoment.
Hästen ska röra sig utan motstånd, den ska vara flexibel och mjuk. De viktigaste musklerna för att uppnå detta ingår i den s.k. överlinjen - den sträcker sig från bakbenen, upp över korset, länden, ryggen och halsen - och det är dessa muskler som gör att hästen kan röra sig med en lösgjord rygg.
När du rider är det ganska lätt att märka om hästen är lösgjord. Pröva att släppa kontakten i bettet och se hästens reaktion - då den söker sig framåt-nedåt och hela tiden söker kontakt med bettet är hästen lösgjord. Om hästen istället slänger upp huvudet, trycker ihop kroppen eller vinglar något tyder det på att hästen är spänd och således inte lösgjord.

Några tips som man brukar få om man frågar vad som krävs för att få en lösgjord häst är att ha hästen utomhus så mycket som möjligt. En häst är skapad för att leva i frihet och de älskar att springa runt och kunna vara just fria, någonting som även kan påverka ryggens lösgjordhet.
Ett annat tips är ofta att man ska fodra hästen genom att ha fodret på golvet, så att den får sträcka ut överlinjen för att få tag i maten - någonting som många kan hävda är helt fel, hästen ska ha maten i krubban så att den blir lättillgänglig. Har man dock fodret i en hink eller något annat föremål på marken gynnar det hästens rygg och med tanke på att det är hästens naturliga sätt att äta borde den också få göra det.

Ett steg som är väldigt viktigt är att man ser till att värma upp ordentligt innan ett ridpass. Hästens muskler hinner då bli varma och det minskar risken för onödiga sträckningar och skador. Det hjälper även hästen att slappna av och den har fått tid på sig att värma upp kroppen ordentligt innan ni går vidare till andra övningar.
Tänk också på att skritta av hästen i lugn och ro efter ett ridpass så den får lugna ner sig och slappna av.
Glöm inte heller att kontrollera all utrustning innan du rider så du vet att exempelvis bettet ligger rätt i munnen och att sadelgjorden inte skaver.Ett "medel" för att lösgöra hästen är ofta att rida i olika tempon och variera mellan skritt, trav och galopp, samt att variera hastigheten i de olika gångarterna. Speciellt trav och galopp lämpar sig för den här sortens arbete.
Börja gärna i trav och rid några stora voltet i valfritt varv. När du kommer till långsidan ska du försöka öka hästens steglängd, utan att ändra farten. Det kan vara lite knepigt men gör ditt bästa så kommer du snart se resultat! Försök sedan att få hästen att arbeta i form - lite djupare så den använder rygg- och bakbensmusklerna. Driv framåt genom att använda skänklarna och försök att undvika att använda ett ev ridspö.
Om hästen svarar och gör några längre steg kan du sedan korta ner de lite igen och sedan upprepa övningen åt andra hållet.
Du kan sedan prova att göra övningen i galopp åt båda hållen men tänk på att hästen gärna kan kasta upp huvudet, något som du får försöka undvika med hjälp av yttertygeln.


/ Josefine


Horse in balance

Underbar video! Ser så harmoniskt ut och det är så vackert att se häst och människa i en sådan perfekt balans./ Josefine


Wallpaper

Jahapp, då ska man byta rum - igen..! ;)
Hehe kravet från min sida är dock den här galet läckra tapeten N.Y. Skyline på bilden nedanför. Den kostar tyvärr 2900 kr för en ynka vägg, så det lär svida i plånboken - men den SKA bli min! :D
Nu har jag skickat iväg beställning, totalt blev det 3020 kr med frakt och allt sånt där, men förhoppningsvis är det verkligen värt det! Den kommer komma i mitten av nästa vecka så förhoppningsvis sitter den uppe på väggen nästa helg, ska försöka komma ihåg att visa er en bild på det färdiga resultatet!


/ Josefine