Anledningen till oaktiviteten...

..Hjärnskakning! Känns som att jag inte har något annat än otur just nu och nu har jag även lyckats få en hjärnskakning. Får inte sitta framför datorn, träna, läsa eller anstränga hjärnan på ca 10-14 dagar, så detta inlägget blir ett litet undantagsfall. Nu vet ni i alla fall varför bloggen har varit lite oaktiv i ett tag och även kommer att vara det ett tag framöver. Ha det bra så länge!

/Josefine

Facts of Life

Igår kom nya numret av travronden hem i brevlådan och där hittade mamma en väldigt intressant annons. Hennes f.d. sköthäst - Facts of Life - finns nämligen tillgänglig för betäckning. Med tanke på att mamma har tagit hand om honom under en period så var det ganska roligt att se att han nu är avelshingst och vi har faktiskt funderingar på att låta honom betäcka Monimill, antagligen blir det nästa år dock. Jag tycker det vore fantastiskt roligt då han är en underbart vacker häst och dessutom är det lite roligt för mamma som har haft honom som sköthäst, hur kul vore det då inte att få en liten "mini-variant" av honom?Det var dock ganska svårt att hitta en bild som gör honom rättvisa, men jag fann i alla fall bilden här ovanför. Den är tagen från Axevalla's hemsida och där fanns det även information om "Hingstdagen" (som det var den dagen då bilden togs), och där fanns bland annat Mr Pine Chip med - han är dessutom far till ett av Monimills andra föl. Personligen tycker jag att Facts of Life är en otroligt fin häst och att han är fux med ljus man är något jag verkligen gillar, ovanligt och fint!

/Josefine

4 år

Det har gått exakt 4 år då klockan slår 16;43 idag den 12/4 - 2012.

Jag minns dagen så väl. Jag vaknade mitt i natten eftersom jag hörde dig uppe, du hade tagit några piller och du visste inte vilka vi eller mamma var. Jag hade ingen aning om att det skulle vara sista natten som du fanns här på jorden..

Jag lyckades sova igen och mamma fick dig att gå tillbaka och sova i sängen. När jag vaknade nästa morgon hade jag glömt allting som hade hänt under natten. Du var trött och sov till 11:42 och jag minns när du kom ut genom dörren från sovrummet, lite smått groggy. Du gick upp och åt mat med oss - biffstroganoff med ris, det luktade tvättmedel i huset. Efter maten blev du förbannad och reste dig upp och gick - jag frågade du skulle och det enda svar jag fick var "jag vet inte". Jag tittade när du gick ut genom dörren och du ställde iordning alla utemöbler så att det såg snyggt ut, sedan åkte du och jag visste då inte om att jag aldrig skulle få se dig igen.Timmarna gick men du kom aldrig tillbaka så vi åkte till farmor & farfar, för att gå på en isshow med världens bästa skridskoåkare. Vi var så glada och lyckliga, jag åt gröna sura band med någon rosa gegga inuti. Vi häpnades över hur duktig skridskoåkaren var, Adrian Schultize hette han.

När vi kom hem hade polisen varit efter oss hela tiden men vi hade alltid lyckats vara någon annanstans. När vi åkte till showen hade polisen kommit till farmors hus några minuter senare för att berätta det ofattbara för oss och när vi åkte från farmor hade polisen precis varit hemma hos oss och inte heller då fick vi reda på det. Vi gick och la oss den kvällen med oro i magen, ovetandes om vart du var någonstans. Boss var bara en liten valp och han låg och sov i en bur i mitt rum. Mamma och Jesper låg också i mitt rum bara för att Boss skulle kunna sova ordentligt.

När klockan var 23:57 hade jag nästan somnat och då hörde jag en bildörr smällas igen på utsidan. Jag blev glad för jag trodde att du äntligen skulle komma hem igen. Sen hörde jag en till dörr stängas och mitt hjärta stannade några sekunder. Mamma såg ut genom fönstret och såg två poliser och min morfar komma gående mot huset. Vi fick inte veta vilka som kom utan mamma gick och öppnade dörren. Jag blev orolig och frågade vem det var och mamma kom in och satte sig på min säng, och hon bad mig att sätta mig upp. Det läskiga är att hon sa ingenting och ändå förstod jag precis allt. Du fanns inte längre med oss.

Det har varit en av de värsta tiderna i mitt liv och jag har inte riktigt orkat att prata om detta förrän nu. Ingen vet den här berättelsen mer än jag eftersom mamma eller Jesper inte kommer ihåg alla detaljer, som jag minns in i minsta detalj.  Jag försöker vända tankarna till något positivt och se det som att pappa har det bättre nu och för er som undrar och inte vet så ställde han sig framför ett tåg och tog livet av sig. Det är han som är till vänster på bilden där uppe, en av få bilder som vi har på honom.
 
Jag älskar dig.
Må du vila i frid, älskade pappa ♥

/Josefine

Drömanläggning

Inspirerad av Matilda Holmströms flera inlägg om sin drömanläggning i hästväg, har jag nu slängt ihop ett inlägg.
Om ni inte orkar läsa all text, titta på bilderna.. ;)

Stall:
-10 boxar för privatpersoner att hyra i egen "länga"
- 6 boxar för någon som bedriver verksamhet, ex. mindre tränare med lektionshästar eller satsande elitryttare och 4 boxar till mitt befogande i en "länga"
- Binds samman av en skrittmaskin under tak med longerings/tömkörningsutrymme i mitten. Stallet blir format som ett "L".
- Flera uppbidningsplatser och spolspiltor med solarium och skrittband. Sadelkammare, foderkammare.
Ridmöjligheter:
- Ridhus, 20x60, stora och många fönster, en kortsida med läktare och en med spegel.
- Dressyrbana 20x60 med dressystaket med utsikt över sjön.
- Hoppaddock 20x60 med A-staket och exklusiv hinderpark med flera titthinder och vattenmattor.
- Terrängbana
- Fina, drenerade ridvägar.
Övrigt:
- Flera olika hagar, rasthagar och beteshagar.
- Sommarbete
- Sjö att bada med hästarna i


Ljust med mysigt tegelstall med träfront. Bildkälla.

Liknande sadelkammare i samma trä som boxarna. Bildkälla.
Dock med vit kedja mellan bokstäverna som staket. Bildkälla.
Kan ju erkänna att jag ha över 100-tals bilder sparade på datorn av stall och anläggningar - som inspiration DEN dagen jag skaffar stall!

Hugo

Såhär ser då min lilla goding ut i pannan/ansiktet idag efter gårdagens spark. Det har faktiskt inte blivit så farligt trots att det var en jäkla smäll och det enda som verkar ha påverkat Hugo är väl det här hacket som han har fått utan päls. Han har ätit och sprungit och busat precis som vanligt, så just nu finns det i alla fall ingen anledning till att tro att det har blivit någon större påverkan.

h1

h2

/Josefine

10/4 - 2012

Tänkte bara berätta att idag är det exakt tre år sedan min farfar gick bort, vilket betyder att bloggen antagligen inte kommer att vara speciellt aktiv idag. Jag ber om ursäkt för detta, men vissa dagar är jobbigare än andra och då får man faktiskt prioritera livet irl före datorn. Jag hoppas att ni har förståelse för detta, ska försöka börja uppdatera mer imorgon och fortsättningsvis. Hela april och framförallt de första två veckorna är ganska jobbiga då det har hänt mycket saker i mitt liv under den här perioden, allt behöver inte riktigt nämnas här. Som sagt, jag hoppas att ni förstår att uppdateringen är lite låg idag ♥

cry

/Josefine

10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

10 saker jag tycker om:
Hästar/djur.
Ridning.
Fotboll/träning.
Utlandsresor.
Fotografera.
Lov.
Min familj.
Mina vänner.
Shopping.
Läsa.

Bulinka

9 saker jag tycker mindre om:
Prov.
Sjukdomar/skador.
Skräckfilmer.
Dålig batteritid på telefonen!
Städning.
Höstväder.
Dryga människor.
Kyla.
Gå upp tidigt.

8 bloggar jag läser:
elfstrands.se
dressyrmupparna.se
sandraxp.blogg.se
warnmarks.se
rebeckasfoto.blogg.se
kenzas.se
kissies.se (otroligt sällan)
fokis.se

7 saker jag vill göra i framtiden:
Resa till länder jag inte har varit i.
Ta studenten
Vara rikigt lycklig.
Ev. jobba som veterinär.
Ev. bedriva någon form av hästverksamhet.
Tatuera mig.
Besöka Alcatraz!

6 filmer jag tycker om:
Dear John.
A walk to remember.
Troja.
Soul Surfer.
Pearl Harbor
The Rock.

5 saker jag är rädd för:
Spöken.
Mörker.
Döden.
Spindlar.
Förlora någon närstående.

4 ord som beskriver mig:
Glad.
Envis.
Målmedveten.
Framåt.3 saker jag ser fram emot:
Sommaren.
Studenten (hehe, bara två år kvar).
Utlandsresan (ej bestämt vart) med familjen.

2 snygga kändis-killar:
James Lafferty.
Johnny Depp.

jlafferty5 
1 bra låt:
Olly Murs - This song is about you.

/Josefine

Vilken smäll!

När vi tog in hästarna nyss hände en minst sagt oväntad grej. Harmonie smet nämligen under tråden till hagen när han skulle in och lilla Hugo (snäll som han är) skulle hjälpa till med att valla in Harmonie till sin box igen. Det varken vi eller Hugo räknade med var att Harmo fick en av sina (tyvärr) många kortslutningar i hjärnan och ställde sig och sparkade med bägge hovarna rakt bakåt. (O)turligt nog träffade de Hugo i ansiktet, men precis brevid ena ögat, så han har "bara" ett mindre litet hack i pannan där det saknas päls. En riktigt skakande upplevelse för både hund och matte, men det ser ut att bli bättre i alla fall.

Hugo.

Det här är första gången som det verkligen händer någon olycka när Harmonie är inblandad, men det är inte första gången som han reagerar väldigt oförutsägbart och farligt. Hans beteende kan tyvärr upprepas med vissa mellanrum så vi får helt enkelt se hur det blir i framtiden, ingen vill ju ha en farlig häst men samtidigt vill jag absolut inte ta bort honom. Visst, han är väldigt speciell och det beror antagligen på någon form av traumatisk upplevelse som yngre (enligt tidigare ägare har han stått fastbunden i ett brinnande stall), och det verkar faktiskt inte som att det går att göra någonting åt hans reaktioner.

/Josefine


Dagens träning

På grund av min rygg så måste jag fortfarande ta det ganska lugnt träningsmässigt. Imorgon (onsdag) kommer det en sjukgymnast till fotbollsträningen, så han ska känna över ryggen lite och sedan ge mig några övningar som jag ska göra för att hjälpa ryggen att stabilisera sig igen. På torsdag ska jag tillbaka till naprapaten igen (för tredje gången nu, suck) och om min rygg inte har blivit bättre ska vi åka till en kiropraktor istället. Jag börjar bli riktigt trött på detta nu då jag inte har fått rida på över en månad, först Blinkas kolik och nu min rygg - usch säger jag bara!

Min träning idag såg i alla fall ut så här;

• 15 min -
Promenadband. Här gällde det att gå i ungefär normal promenadtakt och svänga ganska mycket med armarna för att "lea" upp ryggen och bli varm i kroppen. Sänkte farten något i slutet på grund av lite känningar i ländryggen, men tror ändå att det var en ganska bra "genomkörare" av kroppen.

• 15 min - Crosstrainer. Samma sak här som på promenadbandet, ta det ganska lugnt och använda armarna så mycket som möjligt. Jag älskar verkligen att använda crosstrainer i min träning, tycker att det ger en ganska så varierad träningsmöjlighet (trots att man gör samma sak hela tiden) och man använder verkligen hela kroppen.

• 15 min - Motionscykel. På cykeln var "målet" idag att sitta så rakt som möjligt och bara trampa på, på en ganska låg nivå då. Kändes helt ok under hela den här kvarten och det var nog ett ganska bra pass över lag.

Det är för tillfället ett väldigt lugnt schema, utan större belastning eller motstånd men det är ju åtminstone bättre än ingenting. Om min rygg bara kan bli bättre så småningom ska jag definitivt ta tag i träningen mer nu och dessutom se till att jag får börja rida snart, äntligen! Nu ska jag äta kvällsmat - köttfärspaj och grönsaker - och sedan ska jag titta på Alcatraz som har premiär idag.

/Josefine

Mockat och klart

Sådär, nu var stallet fixat för idag. Kände att jag gjorde klart allting ovanligt sent idag, menmen - så länge det blir gjort så spelar det ju ingen roll om man gör det kl 11 eller kl 16, eller hur?! För en gångs skull tog jag också lite "före-och-efter" bilder som jag tänkte lägga upp. Eller rättare sagt, en bild på själva stallgången och en bild på en box, Blinkas box närmare bestämt. Det är så otroligt skönt att mocka inne i hennes box för hon rör inte omkring så mycket och hon lägger allting på samma plats, nåväl - någorlunda bra i alla fall. Dessutom är det otroligt skönt att ha spån då det är både lätt att mocka och ger ljus åt boxen.

Vilket slags strö använder ni i era stall / stallet där du rider?

1
1

Kan väl också passa på att säga (som vanligt) att bilderna är fotade med kameran i min iPhone 4, så kvalitén blir väl egentligen inte den bästa. Anledningen till att jag ofta fotar med mobilen är för att det är otroligt mycket smidigare och lättare att ha med sig en iPhone än en stor systemkamera med diverse objektiv och nu när jag dessutom bara skulle fota lite i stallet/boxarna spelar det väl egentligen ingen roll.

/Josefine

Mina åsikter

När ni skickar en kommentar hit, så finns det faktiskt lite regler som finns att följa innan. Om ni klickar på knappen när ni vill kommentera, så kommer det att komma upp några meningar där med regler som jag vill att ni ska tänka på INNAN ni skickar kommentaren. För enkelhetens skull lägger jag även upp de meningarna i detta inlägg, så kan ni själva få se.

Här nedanför kan du skriva din kommentar. Jag vill dock att du är vänlig nog till att acceptera några få regler innan du skickar.

* Bilderna på bloggen är egenfotade (om det inte står något annat), och därmed skyddade av copyright-lagen ©. Otillåten kopiering/användning av min bilder kommer att anmälas.

* Jag vill inte delta i några tävlingar där man vinner en länkning eller liknande. Har du däremot en tävling där du lottar ut exempelvis ridsportsgrejer, kan jag vara intresserad :)

* Det är copyright © på mina texter och om du vill dela med dig av några övningar jag skriver upp så ta med mitt bloggnamn i ditt inlägg - fråga helst innan du använder någonting som jag har skrivit först. Om du skulle kopiera andra saker jag har skrivit, exempelvis åsiktsinlägg eller någon form av information/fakta som jag har skrivit, kommer du antagligen att anmälas.

* Jag vill inte skicka in frågor till era frågestunder. Anledningen till det är att jag läser de bloggar jag tycker är intressanta, och om jag för första gången klickar in på en ny blogg, varför ska jag då skicka massa frågor som ni ska svara på? Jag vet ju ingenting om eran blogg än så länge.

* Vänliga, trevliga och gärna långa kommentarer mottages gärna. Jag svarar på alla ♥

Såhär ser det alltså ut över själva kommentarsfältet innan ni skickar iväg eran kommentar. Den regel som jag framförallt vill lyfta fram, är den gällande era frågestunder. Jag får ofta frågan om jag vill svara på en frågestund, och svaret är (som ni ser ovan) nej, dessutom har jag motiverat varför. En helt ny, främmande blogg för mig som jag inte kan någonting om, får jag ju åtminstone se till att läsa ett tag först och bilda mig en egen uppfattning om, innan jag börjar ställa massa frågor som antagligen står i tidigare inlägg.


Ber om ursäkt för mitt irriterade inlägg, men jag stör mig lite på att alla inte läser vad det står ordentligt. Snälla, tänk på vad ni skickar iväg och läs reglerna innan. De är väldigt enkla och inte speciellt svåra att förstå, eller hur? ;)

/Josefine

Noras Bean

Åh, fick precis några hima glädjande nyheter! Noras Bean som står hos Ulf Stenströmer gick nämligen till final i Olympiatravet efter en seger i gårdagens kvallopp. Anledningen till att detta är så glädjande nyheter för mig är att jag flertalet gånger har praktiserat hos Ulf, och därmed har jag varit med på tävlingar, träningar och allt möjligt med den här underbara hingsten. Han är verkligen en magnifik häst, inte helt lätt i hanteringen, och jag tycker verkligen att det är otroligt roligt att det går så bra för honom! :)

Nu önskar jag Noras Bean och Ulf ett stort lycka till i Olympiatravets final, och hoppas självklart på seger./Josefine

Glad Påsk

Hoppas ni alla får en jättetrevlig påsk! :) Har mycket att göra, så bloggen kommer tyvärr inte vara speciellt aktiv idag. Jag kan i alla fall avslöja att jag ska åka iväg till några kompisar med familj och "fira" lite där, sen kanske vi skjuter några raketer och lite sådant trevligt, haha! Ni får i alla fall ha det jättebra, ät massa påskmat och skjut massa fina raketer, tänk på säkerheten bara ;)

/Josefine

Touch

Usch, läste precis att Linda Heed fick avliva underbara Tough igår efter en olycka på väg in från hagen. Tydligen halkade han och vred till en kota på något märkligt sätt, otroligt tragiskt tycker jag! Detta läste jag på hästmagazinet's hemsida och bilden är fotad av Bo Bennergård. Vila i frid, Touch ♥

/Josefine

Kladdkaka med choklad & mandel

♥ Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form (helst löstagbar botten).

♥ Smält 300gr smör i en kastrull. Tillsätt 6 dl socker, 2 dl kakao och 4 tsk vaniljsocker. Rör om!

♥ Tillsätt 4 ägg (ett i taget), och rör sedan i 4 dl mjöl.

♥ Häll över smeten i den smörjda formen.

♥ Hacka choklad och strö över kakan, samt mandelspån.

♥ Ställ in i ugnen och låt stå ca 15-20 minuter i nedre delen.


♥ Observera att detta är en dubbel sats av kakan, alltså behöver du inte öka mängden av någonting.

1

Just det här inlägget med ett recept på en smarrig kladdkaka kanske inte riktigt hör hemma i en kategori om hälsa, välmående osv - men tyckte ändå att den får vara här. Ibland så måste man faktiskt unna sig någonting extra gott, och vad passar då bättre än en god kaka? Ber om ursäkt för att bilderna är fotade med iPhone-kamera, kvalitén blir ju tyvärr inte den bästa då..!

/Josefine


Horsemeup

Ett bra tips på hemsida som jag tycker alla ska besöka - Horsemeup.se. En ny hemsida där man egentligen hittar det mesta inom ridsporten. På hemsidan finner du verkligen ALLT som du kan tänkas köpa. Det finns även många fina bilder med klickbara länkar där du enkelt kan klicka dig vidare till en viss gren du vill kolla på grejer till, exempelvis dressyr, polo eller hoppning. 

 1

/Josefine


Hinderdekorationer

Såg att Hööks hade fått in nya hinderdekorationer på hemsidan. Man kan välja mellan några formade som hjärtan eller några formade som blommor. Som ni ser på bilderna här nedanför så finns de i olika färger och man använder de helt enkelt för att dekorera hinderbommarna. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta, kanske kan vara lite gulligt i en viss utsträckning, men det får (i alla fall enligt mig) inte bli allt för många på ett och samma hinder.

Vad tycker ni om dessa hinderdekorationer?
Bildkälla


/Josefine

Brun lykta

Kikade runt bland lite bloggar och upptäckte en som hade lagt upp den här bilden på en skimmelskäck som har en brun lykta. Inte direkt det vanligaste tecknet jag har sett på en häst, men det var minst sagt häftigt. Tyvärr var den här hästen ute till försäljning och länken gäller inte längre, men kan i alla fall säga att jag såg bilden hos hamreryttarna.blogg.se.

Har du någon gång sett en häst med ovanliga tecken eller färger? Vad var det för några?

1

/Josefine

Hästens tänder

Har lagt till ytterligare en kategori på bloggen, nämligen "Hästen - Anatomi och Exteriör". Här kommer det att komma info (mestadels faktabaserad), gällande allt som har med hästen och dess kropp och uppbyggnad att göra. Den här texten här nedanför har jag delvis skrivit själv, delvis hämtat från olika inspirationskällor. Hoppas det uppskattas.Framtänderna som även kallas incisiver är sex stycken. Hästen tappar dessa tänder en gång då de först kommer som mjölktänder för att sedan växa upp igen och bli permanenta (de tappas inte).
Vid 2,5 års ålder fäller hästen I1, alltså de två tänderna i mitten. Vid 3,5 års ålder fälls I2, och vid 4,5 års ålder fälls I3. För att veta vilka tänder som är vilka, kolla på bilden här till höger.

Tänderna har ganska konstiga "namn" så jag lägger upp dessa bilder för att ni enklare ska kunna se vilka tänder som är vilka, och det är även så att man måste kunna tändernas namn för att veta vilken tand som tappas när osv. Det är ganska komplicerade saker att kunna, så det räcker att ni kollar på bilderna och läser texterna noggrannt så tror jag att ni ska förstå allting som jag skriver om.

Om ni kollar på bilden så ser ni även hingsttanden (canintanden) som sitter i mellanrummet mellan framtänderna och kindtänderna. C1 blir synlig vid 4-5 månaders ålder.

Kindtänderna delas in i två typer; 4 st Premolarer (P) och 3 st Molarer (M). Molarerna är de som sitter allra längst upp i käken. Vid 2,5 års ålder tappar hästen P2 (de yttersta kindtänderna) och vid 3 år tappar hästen P3. När hästen är 4 år tappar P4. Molarerna kommer direkt som permanenta tänder vilket betyder att hästen aldrig tappar dem. M1 kommer vid ca 1 års ålder, M2 vid ca 2 års ålder och M3 vid ca 3,5 års ålder.

Vargtanden är egentligen P1 och ingen egen typ av tand. Den sitter alldeles framför de stora kindtänderna. Hästen kan få problem med en för vass vargtand och det kan leda till att den inte vill äta ordentligt. Kontakta en veterinär eller hästtandläkare så hjälper de dig att se till så att hästen får vargtanden utdragen. En öm vargtand kan även leda till att hästen bits och är sur, så var försiktiga!

Framtänderna som även kallas incisiver är sex stycken. Hästen tappar dessa tänder en gång då de först kommer som mjölktänder för att sedan växa upp igen och bli permanenta (de tappas inte).
Vid 2,5 års ålder fäller hästen I1, alltså de två tänderna i mitten. Vid 3,5 års ålder fälls I2, och vid 4,5 års ålder fälls I3. För att veta vilka tänder som är vilka, kolla på bilden här till höger.

Tänderna har ganska konstiga "namn" så jag lägger upp dessa bilder för att ni enklare ska kunna se vilka tänder som är vilka, och det är även så att man måste kunna tändernas namn för att veta vilken tand som tappas när osv. Det är ganska komplicerade saker att kunna, så det räcker att ni kollar på bilderna och läser texterna noggrannt så tror jag att ni ska förstå allting som jag skriver om.

Om ni kollar på bilden så ser ni även hingsttanden (canintanden) som sitter i mellanrummet mellan framtänderna och kindtänderna. C1 blir synlig vid 4-5 månaders ålder.

Kindtänderna delas in i två typer; 4 st Premolarer (P) och 3 st Molarer (M). Molarerna är de som sitter allra längst upp i käken. Vid 2,5 års ålder tappar hästen P2 (de yttersta kindtänderna) och vid 3 år tappar hästen P3. När hästen är 4 år tappar P4. Molarerna kommer direkt som permanenta tänder vilket betyder att hästen aldrig tappar dem. M1 kommer vid ca 1 års ålder, M2 vid ca 2 års ålder och M3 vid ca 3,5 års ålder.

Vargtanden är egentligen P1 och ingen egen typ av tand. Den sitter alldeles framför de stora kindtänderna. Hästen kan få problem med en för vass vargtand och det kan leda till att den inte vill äta ordentligt. Kontakta en veterinär eller hästtandläkare så hjälper de dig att se till så att hästen får vargtanden utdragen. En öm vargtand kan även leda till att hästen bits och är sur, så var försiktiga!

Framtänderna som även kallas incisiver är sex stycken. Hästen tappar dessa tänder en gång då de först kommer som mjölktänder för att sedan växa upp igen och bli permanenta (de tappas inte).
Vid 2,5 års ålder fäller hästen I1, alltså de två tänderna i mitten. Vid 3,5 års ålder fälls I2, och vid 4,5 års ålder fälls I3. För att veta vilka tänder som är vilka, kolla på bilden här till höger.

Tänderna har ganska konstiga "namn" så jag lägger upp dessa bilder för att ni enklare ska kunna se vilka tänder som är vilka, och det är även så att man måste kunna tändernas namn för att veta vilken tand som tappas när osv. Det är ganska komplicerade saker att kunna, så det räcker att ni kollar på bilderna och läser texterna noggrannt så tror jag att ni ska förstå allting som jag skriver om.

Om ni kollar på bilden så ser ni även hingsttanden (canintanden) som sitter i mellanrummet mellan framtänderna och kindtänderna. C1 blir synlig vid 4-5 månaders ålder.

Kindtänderna delas in i två typer; 4 st Premolarer (P) och 3 st Molarer (M). Molarerna är de som sitter allra längst upp i käken. Vid 2,5 års ålder tappar hästen P2 (de yttersta kindtänderna) och vid 3 år tappar hästen P3. När hästen är 4 år tappar P4. Molarerna kommer direkt som permanenta tänder vilket betyder att hästen aldrig tappar dem. M1 kommer vid ca 1 års ålder, M2 vid ca 2 års ålder och M3 vid ca 3,5 års ålder.

Vargtanden är egentligen P1 och ingen egen typ av tand. Den sitter alldeles framför de stora kindtänderna. Hästen kan få problem med en för vass vargtand och det kan leda till att den inte vill äta ordentligt. Kontakta en veterinär eller hästtandläkare så hjälper de dig att se till så att hästen får vargtanden utdragen. En öm vargtand kan även leda till att hästen bits och är sur, så var försiktiga!
Hur kan man då åldersbestämma en häst med hjälp av tänderna? Jo det gör man genom att titta på tänderna tittar man först och främst på framtänderna (Incisiverna). Har hästen fällt I1, I2, I3, P2, P3 och P4? Har M1, M2 och M3 kommit upp än?

När man har avgjort detta tittar man på tuggytan, på en ung tand ser man en slags urgröpning som kallas kärnsäcken, den slits så småningom ner och blir till ett mörkt såkallat kärnspår. Ju mindre sliten kärnsäcken är, desto yngre är hästen. Har man dessutom avgjort vilka tänder som har växt upp/tappats, har man kommit en bra bit påväg för att se en ungefär ålder på hästen. Tänk på att man aldrig kan veta exakt hur gammal hästen är.
I tandens mitt finns pulpan som innehåller blodkärl och nerver. Pulpan "dras tillbaka" från själva tuggytan i takt med att tanden växer och slits. Kvar blir ett ljust parti som kallas stjärnan. Ju mer tillbakadragen pulpan är, desto äldre är hästen. Man tittar också på tändernas form, en ung tand är mer oval och ju äldre tanden blir desto mer triangelformad blir den.

För att exakt kunna åldersbestämma en häst krävs stor erfarenhet och mycket tittande i hästars munnar och det är alltså ingenting som en "vanlig" person kan göra. Om man inte litar på att hästen inte bits osv bör man också undvika att kolla runt alltför mycket i munnen på den./Josefine

Red outfit

s
Schabrak - Gold Medal Legacy, Pannband - Swarowski, Skydd - Catago, Sadel - Lippo Jessica Pro,
Träns - Schockemöhle Paris, Kavaj - Pikeur, Hjälm - GPA, Ridstövlar - Prescot Horsehead.

/Josefine

Nykomlingar i skohyllan!

Kan helt ärligt säga att ett par nya skor var välbehövligt! Mina gamla, älskade Lacoste gick sönder helt och hållet, så var helt enkelt tvungen att åka och köpa nya dojjor, inte så himla roligt med ett par skor utan sula under kanske..? Aja, det var några dagar sedan jag köpte dessa, men lägger upp en liten sned och fin mobilbild så får ni i alla fall se hur de ser ut. Kostade 299 kr (heeelt okej), och är av märket Z-04. Mamma köpte även ett par liknande men gula (riktigt snygga faktiskt!) av märket Attitude.

S

/Josefine

Summer and horses

HH

/Josefine

Berg- och dalbana

Är det bara jag som har lagt märke till att de flestas liv verkar vara i en ganska djup svacka just nu? Jag själv har ont i ryggen, Bulinka har haft kolik, Emma och Anna (elfstrands.se) har haft tråkiga skadeproblem med båda sina hästar, Ingrid och Linn (dressyrmupparna.se) likaså. Jag har inte en aning om vad detta beror på, men det känns enligt mig väldigt tråkigt att allting bara tycks gå neråt för många just nu. Motivationen kanske tryter hos de flesta, men enligt mig så borde våren vara en årstid då man lägger en långsam vinter bakom sig och börjar blicka framåt istället, någonting som inte verkar vara speciellt enkelt just nu. Jag hoppas i alla fall att allt kommer att bättra sig snart, någon gång borde ju oturen försvinna, eller hur?

Man får väl helt enkelt acceptera att livet är lite som en berg- och dalbana ibland, det kan gå upp eller ner, eller vad tycker ni? Så länge får väl åtminstone jag drömma mig bort till sommaren och de underbara grekiska öarna igen ;)

Grekland

/Josefine


Ursäktar!

Nästan pinsamt, noll uppdatering för mig!
Jag glömmer helt enkelt bort att blogga.. *shame on me!*
Dock tänkte jag höra om vad ni tycker om bloggen?
Vad är bra, vad är dåligt? Vad saknar ni? :)