Color - Black & White - Both

Bilderna är oredigerade bortsett från svart-vitt/färg redigeringen.

2

3

1

/Josefine

Elevation - Gold Medal

Tycker att dessa "halv-nya" schabraken från Hööks är riktigt läckra. Väldigt färgsprakande är de ju och måste i princip matchas med lite mer diskret utrustning, men skulle definitivt kunna tänka mig att köpa ett av dessa. Grönt tycker jag personligen är snyggast på fuxar och bruna hästar och på vit, svart eller skäck tycker jag nästan att samtliga färger skulle passa ganska bra. Tycker att det är en otroligt snygg kombination med orange på en skimmel - synd att jag inte har någon.. ;)/Josefine

Kvarka - Vad är det egentligen?

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som orsakas av en bakterie.
Symptomen vid kvarka är att hästen får feber, hosta, näsflöde (rinninga näsborrar) och att lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma. Ibland spricker lymfknutorna upp och var kommer ut vilket kan se ganska obehagligt ut enligt många. Kvarka kan också ge betydligt mycket mildare symptom och likna en vanlig förkylning, med feber, hosta och näsflöde. Hästen blir även ganska slö helt allmänt och mår mycket sämre än vid friskt tillstånd.

Som sagt är kvarka en bakteriesjukdom och den orsakas av en ond liten bakteri som kallas för streptokockbakterie. Bakterien lever i näsan hos sjuka hästar och när de hostar eller frustar så sprids bakterien väldigt lätt vidare till friska hästar - vilket leder till snabb spridning. Man bör därför se till att en kvaka-sjuk häst hålls isolerad och inte kommer i kontakt med andra, friska hästar. Tänk också på att smittan kan spridas genom personer eller redskap som har varit i kontakt med den sjuka hästen. Från det att smittan har drabbat hästen, till att man kan märka några symptom tar det mellan 2-10 dagar. Som tur är har kvarkans "kraft" minskat på senare tid och de flesta hästarna drabbas numera av en mer lindrig kvarka som kan tas för en vanlig förkylning.

Kvarka kan ha förödande följer då bakterien sprider så kallade lymfknutor på de inre organen, vilket leder till att stora bölder kan komma fram. Detta kan leda till att hästen får återkommande feber, kolik och den magrar kraftigt. I värsta fall kan döden bli utgången för en kraftigt drabbat kvarka-häst. Bakterien som sprider kvarkan kan även ge inflammation och överkänslighet i blodkärlen och det kan man upptäcka genom vätskesamlingar på hästens kropp - exempelvis på magen, benen och i mun eller näsborrar. Även överkänsligheten i blodkärlen (även kallat anasarka), kan leda till att hästen dör.

kvarka.
Bilden är lånad här.

Om hästen slipper komplikationer så blir den helt återställd, men du bör tala med din veterinär om hur länge du ska vänta med att träna/tävla osv efter en kvarkainfektion.
För att förebygga kvarka bör man tänka på att unghästar, dräktiga ston och föl har sämst immunförsvar och de löper därför större risk att drabbas. Se helst till att de hålls avskilda från tävlingshästar och avelshästar som reser mycket. När en ny häst kommer till stallet är det bra om den kan hållas i karantän i ca två veckor innan den får stå med de andra hästarna. Nya hästar i stallet innebär alltid större risker, och enligt mig är det dumt att chansa. När hästen står i karantän är det såklart bra att kontrollera tempen osv ofta så man kan försäkra sig om att hästen är helt frisk. Efter en smitta ska man tala med sin veterinär om rengöring, desinficering osv. Även hättransport ska rengöras och desinficeras!

Som ni redan har läst finns det några olika symptom för kvarka. För att kontrollera sin häst bör man kolla tempen (ligger normalt sett på 37,5-38-2 grafer). Ett tips kan vara att kontrollera hästens temp när den är frisk, så du vet vad normal temperatur är. Andra tecken på kvarka kan även vara nedsatt aptit, hosta och som sagt - svullna lymfkkörtlar mellan ganascherna.

Det symptom som framkommer först är oftast feber och att hästens humör är ganska dämpat, efter det brukar hostan komma och lymfkörtlarna svullnar upp och spricker eventuellt. För att så snabbt som möjligt kunna upptäcka nya sjukdomsfall bör man ta tempen på alla hästar dagligen för att avgöra om de har feber eller inte. Misstänker man kvarka bör de sjuka hästarna isoleras så snabbt som möjligt, att sjukdomen får sprida sig mer är bara onödigt. Var även noga me hygienen och se till så att alla som har varit i kontakt med de smittade hästarna tvättar sig och desinficeras ordentligt och kontakta sedan veterinär.

Veterinären får bilda sig en egen uppfattning om sjukdomens läge och sedan avgör hästen var smittan har kommit från osv. Veterinären kommer också att lyssna på hjärta, lungor med mera. Misstänker veterinären kvarka kommer han ta prover för att om streptokockbakterien finns där och sedan tar han även ett blodprov. Om sjukdomen finns väljer veterinärer i vissa fall att ge hästen antibiotika och även febernedsättande och antiinflammatorisk medicin.

/Josefine

Hästmagazinet

Igår kom det nya numret av Hästmagazinet till min brevlåda. Ett nummer som jag verkligen gillade - särskilt markarbetsövningarna med Rolf-Göran Bengtsson. Kan dock ge er en liten "ledtråd" och säga att en av övningarna där i har jag faktiskt lagt upp tidigare här på bloggen, men vilken det är får ni lista ut själv - genom att köpa tidningen, såklart.. ;)

hästmagazinet.

/Josefine

HV Polo

Kom precis hem ifrån Skara Hästsport, blev en riktigt rolig stund där, haha. Fick ju en presentkort som "tack för hjälpen" för att jag serverade mat osv på ett kalas, så jag passade på att använda mitt presentkort nu :) Hittade två saker från HV Polo (som rubriken kanske avslöjar), en underbar pikéskjorta och en lite tjockare tröja att ha över den, även den i svart/väldigt mörkt blå. Lägger upp lite bilder här nedanför tänkte jag, dock är kvalitén inte den bästa på grund av att de är fotade med min mobilkamera (iPhone 4).

Vad tycker ni om HV Polo? :)

1

Såhär ser den tjockare tröjan ut på (har en vit skjorta under).
2

Lappen som är i nacken x)
3

Baksidan på den tjockare tröjan.
4

En detalj på armen.
5

Framsidan på skjortan.
6

Baksidan på skjortan.
7

/Josefine

I'm back - ibland

Har bestämt mig för att inte ha en "bestämd" paus, utan jag gör snarare så att jag skriver inlägg lite då och då - när jag har tid helt enkelt. Hoppas detta uppskattas av er läsare :)

Blinky.

/Josefine

Paus

Bloggen har - som ni antagligen har märkt - en paus just nu. Jag hinner inte med att skriva någonting då jag kommer hem runt klockan fem varje dag. Efter det är det dags att fixa stallet, rida eller träna fotboll och plugga vilket betyder att datorn prioriteras sist just nu. Ber om ursäkt men det bara är så, skolan och allt irl måste tyvärr komma i första hand just nu. Ha det så bra så länge allihopa :}

/Josefine