Shayne, 51 år

Vid det här laget har antagligen många hört om hingsten Shayne som tros vara världens äldsta häst just nu. Jag har för mig att rekordet för världens totalt äldsta häst ligger runt 60 år, men om det här nu skulle stämma så tycker jag verkligen att det är riktigt häftigt att ha en häst som är över 50 år gammal..!

Lycklig pensionering: Shayne, här med en stabil hand Paige Emmins, har nu en mer avslappnad livsstil i sina äldre år
Bra innings: Shayne har fortfarande en galopp utanför hans stall i Brentwood, Essex, trots klocka upp 51 år som en av världens äldsta hästar

/Josefine

Besök hos naprapaten

Känns ganska trist att jag (på grund av min rygg) inte får rida just nu, det är verkligen riktigt segt! Var i alla fall på besök hos en naprapat idag och han kände verkligen igenom HELA ryggen. Tryckte, masserade osv överallt. Jag fick dessutom elstötar längs med hela ryggraden för att slappna av och spänna av musklerna på något märkligt sätt. Lite lustigt att jag låg där på mage och hela ryggen hoppade av stötarna, utan att jag kunde göra någonting åt det..! Han sa i alla fall att det var någonting som antagligen låg i kläm, så efter att ha "knäckt" olika delar av rygg, nacke och bröstkorg så kom vi fram till att jag ska tillbaka dit nästa onsdag igen för att se om det har gett något resultat, hoppas hoppas.

Plattor som liknade dessa på bilden hade jag alltså på min rygg förut.
/Josefine

Hästförmedlarna

Tänkte bara tipsa er alla om en väldigt bra facebook-sida - Hästförmedlarna. Där kan du lägga upp "annonser" om du/någon du känner har en häst som inte längre har stallplats osv. Hästarna säljs för att få en andra chans och räddas undan slakt, det är alltså ingen 90 000 kronors häst som man lägger ut där bara för att man har ont om stallplatser. Tycker det är ett riktigt bra initiativ att starta en sådan typ av sida då facebook i princip är världens bästa annonsplats, man kan verkligen sprida vidare sidan osv.

Länken till sidan hittar du här.

/Josefine

Prescot Horsehead

Såg dessa snygga ridstövlarna bland nyheterna i Hööks sortiment förut. Tycker faktiskt att de var riktigt snygga och ändå lite annorlunda och nytänkande. De är rekommenderade till dressyr-/allroundridning och kostar 1329 kronor just nu.

Vad tycker ni?


/Josefine

Cardento 933

Kände att jag bara var tvungen att lägga upp en bild på min absoluta favorithingst, Cardento 933. Anledningen till att jag verkligen tycker om Cardento vet jag inte riktigt, kan ha att göra med att jag fullkomligen älskar skimlar, och han är ju dessutom en riktigt ståtlig och duktig häst. Cardento är (som ni kanske vet) efter Capitol I och undan B-Estelle och Cardento själv har över 1000 avkommor./Josefine

Riesenbeck

För ett tag sedan visade jag er bilder på Lövsta South, Tinne Vilhelmson Silfvén's gård. Hippson har nu återigen lagt upp lite bilder från kändiselitens enorma hästgårdar, så här kommer lite bilder från det senaste tillskottet i Hippson's "kändis-stall". Tyska Riesenbeck där Ludger Beerbaum finns och där har vi ju även svenska Henrik von Eckerman. Precis som vanligt, är även detta ett underbart stall som jag gärna skulle besöka och se i verkligheten :)

1

2

3

4

5

6

7

8

9
Källa: Hippson

/Josefine


Kingsland

Kikade på Kingsland's hemsida förut och hittade en hel del riktigt snygga saker, dock tycker jag tyvärr att en hel del saker är det lite överpris på. Hittade ni någonting som föll er i smaken? Tänkte lägga upp några av de sakerna som jag fastnade mest för åtminstone, kanske blir så att jag klickar hem någonting trots allt. Har ni några frågor ang. länkar osv till plaggen, så skicka en kommentar så får ni länken av mig :)

1

2
3
4

5

/Josefine

Ingen hoppning

Precis som rubriken lyder så blev det ingen hoppning, den blev helt enkelt bortglömd. 
Dock red jag lilla fishästen som vanligt majoriteten av lektionen och det gick okej.
Mot mitten/slutet satt jag dock upp på Storasyster och Maria (som red faiga eg. från början) satt upp på Pepija. 

Syster blev lite upprörd som vanligt när man kräver av henne, hon går 3-4 lektioner i veckan och oftast med lite mindre erfarna, så t.ex. när jag eller Lotta sitter upp och kräver form, lösgjordhet och snabb respons på hjälperna och slänger hon med frambenen i skritten, stannar och backar. Efter några varv åt båda holl så skärper hon sig och blir supertrevlig att rida!

Vilket som så red jag igenom henne innan jag skrittade av henne och tog Pepija och kände på henne ute och bad pappa fota, innan jag skrittade av henne.
En väldigt lärorik dag, kort sagt!

Påpekar att jag inte sitter sådär med varken skänkel eller armbåge när jag rider ordentligt.
På bilderna rider jag loss henne och då kräver hon tydliga hjälper.

Sommartid!

Någon mer än jag som blir lite förvirrad av sommartid/vintertids-ändringarna? Har nog (tror jag) lyckas ställa in klockan rätt nu i alla fall, men det var riktigt segt att gå upp idag, inte så konstigt kanske..! Idag ska jag käka middag på ett slott faktiskt, "farmor och farfar" bjuder som tack för att vi hjälpte till med att städa på deras gård innan de flyttade. Efter det ska jag nog inte göra någonting speciellt, antagligen blir det en liten ridtur om min rygg känns bättre. Hade fotbollsmatch förra lördagen och gjorde någonting dumt då, vet inte riktigt vad, men ont gör det :(

Jag önskar er alla en trevlig söndag, ha det bra så länge :)

/Josefine

Lövsta South

Hittade förut lite bilder på Tinne Vilhelmson Silfvén's underbara gård Lövsta South i Florida. Verkligen ett helt fantastiskt ställe, och jag tycker verkligen att de har lagt ner ett bra jobb på att få ett underbart vackert ställe! Vad tycker ni? Blir man inte lite sugen på att sticka till Florida och kolla in stället? ;)

1
2
3
4
5
77
8
9
10
11
6
Källa: Hippson

/Josefine


Heltäckande klädsel

Vad tycker ni om den här heltäckande dräkten man kan köpa till sina hästar? Den ska tydligen ge hästen rätt tryck och blodcirkulation efter en träning eller under en resa med transporten. Den australienska tillverkaren Hildez är det som har kommit med denna nya "uppfinning" och enligt dem tar det bara några minuter att ta på klädseln med hjälp av dragkedjor.

Skulle ni vilja använda detta på era hästar? En tjusig spiderman-häst kan ni ju få i alla fall ;)

3
Källa: Hippson

/Josefine


Cm/M?

Hittade detta lite smått roliga stavfel i min bok "Allt du behöver veta om hästar" förut på dagens biologilektion. Jag själv stör mig faktiskt ganska mycket på om det står fel gällande cm/m och själv försöker jag att tänka på det innan jag skriver något inlägg som innehåller dessa. Inte så roligt att berätta för någon att man har hoppat 1,10 cm kanske? Eller 90 m, det är nog ännu värre..!

Kan ni tänka er att rida en häst på 14,2 m? Hur skulle det kännas tro..? ;)

stavfel.

/Josefine

Hästens evolution

Hade matteprov idag, kan helt ärligt säga att det inte gick speciellt bra (tror jag åtminstone inte). Efter det var det i alla fall dags för dagens andra/sista lektion - biologi. Jag och en kompis håller på med ett forskningsarbete om Hästens Evolution just nu, så allt som rör sig i min skalle för tillfället är alla Mesohippus, Merychippus, Pliohippus och vad tusan alla hästens förfäder nu heter! Ska åtminstone bli lite roligt att skriva mer om dagens hästar, och förmodligen så kommer det även finns med lite rasbeskrivningar - kanske på de hästar jag har så kan man använda de bilderna? ;)

Jag hoppas i alla fall att ni alla får en bra fredag och att ni har en fortsatt bra helg. Eventuellt lägger jag upp något/några fler inlägg ikväll om jag har tid och kommer på någonting intressant att skriva om..!

1

/Josefine

Clydesdale

Såg i det senaste numret av Hästmagazinet ett reportage om Clydesdale-hästen Sir Robin. En fantastiskt fin häst med en mankhöjd på 172 cm - med andra ord ganska stor för att vara av den rasen som han är. Tycker själv att det var ganska intressant att läsa och det var ganska charmigt att se när de visade en bild på honom när han "puttade" uppsittningspallen bakåt med hjälp av ena frambenet, någonting som han dessutom hade lärt sig helt själv! Jag älskar verkligen stora hästar, så Clydesdale-hästar och framförallt Sir Robin är faktiskt hästar som jag verkligen har fallit för.

Vad föredrar du? Stora, små eller "mittemellan" stora hästar?


Bilden är lånad här/examiner.com

/Josefine

Mars 2012

Min klassresa till Polen. Var en riktigt rolig och händelserik vecka där vi bland annat besökte Saltgruvan Wielizcka som har gångar drygt 130m under marken. Vi fick även besöka Wawelkullen, De Judiska kvarteren samt en gymnasieskola. Vårt mest intressanta besök var på fredagen den 9:e Mars då vi besökte de båda koncecntrationslägrena Auschwitz I samt Auschwitz II Birkenau. En skakande men definitivt minnesvärd dag!

Saltgruvan.
S
S2

Gymnasieskolan - våran klass samt en polsk klass som läste geografi och engelska.
S3

Wawelkullen där det kungliga slottet ligger.
S4

Judiska kvarteren och framförallt då trappan som är känd från filmen Schindler's List, regisserad av Steven Spielberg. Om ni söker på "Schindler's List stair" på google kommer ni få upp fler bilder på den här kända trappan!
S5

Och sist, men DEFINITIVT inte minst - Auschwitz och Birkenau. En riktigt överväldigande syn och jag rekommenderar er verkligen att åka dit. Dock tycker jag att ni själva ska känna att ni är mogna för det, det är verkligen en hemsk stämning och man mår ganska psykiskt dåligt av att vara där, tänk på det innan ni åker!

Den berömda ingången till Auschwitz I.
S6

Den såkallade "Dödsväggen" där olydiga fångar helt enkelt sköts ihjäl av vakterna.
S7

Den enda bevarade gaskammaren.
S8
S9

En "utsiktsbild" från Birkenau som tyvärr inte är så bevarat längre. På den bilden under ser ni foton som de anhöriga fick lämna kvar i sina resväskor på perrongen när de skulle "fraktas" till Auschwitz. Birkenau's yta är dessutom lika stor som ca 300 fotbollsplaner, så ni kanske kan försöka föreställa sig hur enormt stort allting är..!
S10
S11Blinkisen när hon hade dropp under helgen då hennes kolikanfall kom, detta skedde söndagen efter att jag kommit hem från Polen. Om ni har några synpunkter ang. säkerheten kan jag dock säga att hon inte lämnades utan tillsyn då hon "satt fast" här med droppet, och det blåa grimskaftet är fastknäppt i haken på grimman, så slipper ni fråga det också ;) Observera att bilden är tagen med iPhone kamera och därmed inte har världens bästa kvalitét.

Blinky.

Det här var då större delen av mars för min del. Har inte hunnit med så mycket annat, förutom skolan då. Hoppas ni alla har haft det bra och kom ihåg att jag ska försöka ta tag i bloggens uppdatering nu. Nu har jag ju dessutom Moa till min hjälp ;)

/Josefine

Bloggtips?

Sitter just nu och kolla igenom bloggarna jag läser, och inser att 99% av dom är "stora" bloggar..
Varför undrar jag? Skulle vara grymt att läsa någon "mindre" blogg.. Tror att dom större ofta har bra uppdatering och okej design. Jag behöver tips på mindre och bra hästbloggar!


Det som får mig att fastna är:
- Designen. (Är ju designfreak själv, så kommer det en obalanserad, överdriven design så skär det i mina ögon, faktiskt! Haha!)
- Uppdateringen. (Bästa är välskrivna inlägg, några per dag. SMS-inlägg är okej om dom inte är ofta.)

Språket! (Inte talspråk (dom ist. för de,) bra grammatik osv är ett måste för mig! Observera att jag är ett kasst exempel.. lever inte som jag lär där ;D)

Hästarna och bloggarna. Är det en intressant, fin eller speciell häst? En duktig ryttare där jag kan lära mig något? Värdesätter att bloggarna skriver bra (och gärna ofta) åsiktsinlägg och givetvis är ödmjuk! Ser sina brister, och sina bra sidor. Analyserar gärna dom med! :D

- Bilderna! Gärna någon bild i varje inlägg om det går, med bra kvalité.

Just nu läser jag dom här (flera gånger) varje dag:
http://dressyrmupparna.se/ - Eftersom jag tycker att det verkar vara ganska trevliga personer, och jag tycker unghästutbildning är oerhört intressant!
http://internationalshowjumping.se/ - Jag fullkomligt talat avgudar utrustning, och Caroline uppdaterar ofta och har koll på allt hästmode! :)

http://gennes.se/ - Kommer ihåg Sofia redan från stallet.se-tiden för hennes superfina bilder osv. Verkar vara grymt rolig! :)
http://elfstrands.se/ - Kommer ihåg när dom inte var lika "kända", och var redan då imponerad av deras uppdatering och tänk. Skönt med en blogg som inte tycks ligga på Elit-nivå, utan LB/MSV däremellan! Man kan verkligen relatera till nivån! =)
http://matildaholmstrom.se/ - läste en början TLOP sporadiskt, men läste sedan Matildas inlägg oftare och oftare eftersom hon är en riktig förebild som människa och ryttare! Dessutom är ju både Wanda och Marron så himla snygga! 
http://fridahallgren.se/ - Grymt snygga hästar och ridning, verkar verkligen stå upp för sina åsikter och har bra smak på utrustning! :) Erkänner att det är bilderna på Klas i headern som fick mig att fastna - och jag började läsa bloggen från dag 1 - inlägg 1.

http://warnmarks.se/ - Skriver super, och verkar som en person man kan relatera till! En av mina nya favoritbloggar! :D

http://sannanilssondressyr.blogg.se/ - Superfina hästar och en mysig "vardagshästblogg" på elitnivå - tyvärr inte super ofta uppdatering, då hade jag varit helt fast! :)


Läser ni någon blogg regelbundet? Vad avgör för er om ni fortsätter läsa den? :)

 
Läxor..

Just nu: Pluggar
Lyssnar på: Cough Syrup

Kära bloggläsare, jag håller just nu på med franskaglosor (som jag ska kunna tills imorgon) och ska sedan sitta med en franskauppsats och en svenskauppsats, vilka båda ska in imorgon.. Hade tänkt slänga ihop både ett åsiktsinlägg och lite utrustning/mode/blabla.. Kanske hinner jag med ett ikväll, om inte annat så löser jag det imorgon!
En gammal bild på lilla Pepija<3

21/3 - 2012

Hej på er ;)

Ber så hemskt mycket om ursäkt för att jag har varit borta så länge utan att säga någonting, men jag lovar er att jag har en bra anledning. Bulinka har nämligen haft kolik/fick det för ca två veckor sedan, och det är först nu den senaste som det börjar gå över igen. Det har också varit massa krångel med försäkringen så i början av 2011 slutade den tydligen att gälla - trots att vi har betalat allting och skicka in alla lappar. Det kan ha att göra med att det var ungefär vid den tidpunkten som min lilla älskade hund Boss gick bort, och att det i samma veva resulterade i att både hund- och hästförsäkringar försvann. Tillbaka till ämnet - en operation på Bulinka hade kostat drygt 100'000 kronor utan försäkringen, så det hade tyvärr inte varit aktuellt att göra den just nu, dessutom är det ingen garanti för att resultatet ska bli bra. Menmen, nu verkar allt ha lugnat ner sig och mamma ska återigen kontakta försäkringsbolaget så att hästarna blir försäkrade igen, det är ju rent ut sagt livsfarligt att inte ha de försäkrade..! Aja, nu vet ni varför jag inte har varit online på ett tag, ska försöka ta tag i detta så snart som möjligt! :)

signatur :>

Länktips - Webshop #1

Måste bara på och tipsa om en affär med helt otroligt bra utbud av snygga schabrak och träns! 
Mycket träns från BR, som har både rena dressyrträns men också hoppträns, många schabrak från bla. Anky, Br, AS, Scapa. Bra priser, och verkligen en shop att köpa från eftersom den är seriös! Vill ni läsa bloggen från en av dom som driver shopen ska ni läsa Internationalshowjumping. En av mina personliga favoritbloggar!
Vi det här laget borde ni fattat vilken grym shop jag pratar om - Tophorse!!


Kära bloggläsare!

Ni som följt bloggen ett tag kanske har sett något av mina (max 3) inlägg, och lagt märke till namnet "Moa" i headern.. Det är då jag. En femton år gammal ridskoleryttare, inne på mitt nionde år i ridningen. Sedan ungefär fyra år sen har jag bloggat på olika bloggar, framförallt fram tills för ungefär tre veckor sen så bloggade jag på min primärblogg, www.ganrud.blogg.se. Jag har nu valt att sluta blogga där av diverse skäl, och så då möjligheten att försöka komma igång här!
Jag hoppas att det upskattas lite, och att det hjälper Josefine lite med uppdateringen!

Jag rider en timme i veckan i en grupp med två ryttare till och rider oftast samma häst, och rider då främst dressyr. Deltar ofta i klubbens programridningar och klubbmästerskap i dressyr, men "tävlar" inte på "riktigt" i.om. att jag, 1) inte har egen häst, och 2) att min klubb inte ordnat någon grönt kort-kurs än.

Jag har tidigare nämnt namnet "Basilika" i bloggen, och det var fram tills denna julen den hästen jag red främst. Ett 25-år gammalt hlavblodssto som är högt utbildad i dressyren, och en äkta läromästare. Numera rider jag mest "Pepija", ett lettiskt halvblodssto född 1998. Det är också hästen jag är tänkt att starta programridngar osv på.

Jag kommer uppdatera någon gång i veckan om lördagens lektion, och har ni tur så får ni även lite ridsportsmode av mig ;) Kan utlova ett intressant inlägg efter uppkommande lördag, eftersom jag ska ha min första hopplektion på ungefär 4år. (Tränade och tävlade tidigare hoppning relativt aktivt när jag red b/c-ponny, men efter två olyckor blev jag hopprädd..)